Slaapwandelaars zijn geen zombies

Wanneer iemand aan slaapwandelen denkt wordt vaak gedacht aan iemand die er als een zombie bij loopt. Met zijn ogen dicht en zijn armen gestrekt naar voren. In tegendeel zelfs, want slaapwandelaars lijken juist hartstikke wakker! Zo lijkt het vaak zelfs alsof ze iets heel bewust doen en hebben ze vaak hun ogen geopend.

Wat is slaapwandelen?

Slaapwandelen is geen gek probleem, want zo’n 15% van de bevolking heeft wel eens geslaapwandeld. Zo zijn er mensen die het hele huis schoonmaken tijdens het slaapwandelen. Ze worden wakker en het hele huis is opgeruimd, terwijl ze normaal helemaal niet van schoonmaken houden. Handig toch? Dat zou je denken, maar op sommige momenten kan het ook heel gevaarlijk worden. Zo klimmen sommigen uit het raam of gaan ze achter het stuur zitten. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat ze aan het slaapwandelen waren toen ze iemand om het leven brachten. Een man uit West Palm Beach stak een 21-jarige vrouw dood en zegt dat hij zich van niks bewust was. De rechters veroordeelden hem tot levenslang.

Zelf slaapwandel ik ook. Ik ben erg onrustig in mijn slaap. Ik beweeg, ik praat en af en toe doe ik ook wel eens gekke dingen. Zo ben ik wel eens midden in de nacht brood gaan smeren voor school, maar ik werd ook af en toe ergens anders wakker. Dan schrok ik wakker en lag ik op de bank in plaats van op bed.

Mijn zus knipte mijn haren af in haar slaap

Chenelle (15)

Je kunt het zo gek niet verzinnen, maar zulke dingen gebeuren echt. De symptomen tijdens slaapwandelen zijn heel verschillend. Zo gaan sommige slaapwandelaars rechtop zitten, rondlopen of maken ze het hele huis schoon. Je lijkt wakker, omdat je ogen geopend zijn en daardoor denken mensen vaak dat slaapwandelaars iets bewust doen.

Vaak wordt gedacht dat een slaapwandelaar aan het dromen is. Het is niet zo dat een slaapwandelaar droomt over het eten van een stuk kaas en vervolgens een stuk kaas uit de koelkast haalt. Ik kan me ook niet herinneren dat ik droomde over het afknippen van mijn zusjes haar of het smeren van mijn brood. Slaapwandelen treed op in de non-REM fase van de slaap, waarin het lichaam actief is, maar de hersenen slapen. Dromen gebeurd tijdens de REM fase. In deze fase slaapt je lichaam, maar zijn je hersenen actief.

Kenmerken van een onrustige slaper en van een normale slaper

Achteraf herinner ik mij nooit wat er gebeurd is. Meestal vertelde mijn vader, moeder of zusje mij wat ik die nacht heb uitgespookt. Dat is niet iets wat bijzonder is, want bijna geen enkele slaapwandelaar kan namelijk precies navertellen wat hij of zij die nacht gedaan heeft.

Zelf ben ik behoorlijk actief tijdens mijn slaap. Hierboven zie je kort een beeld van mij dat ik onrustig ben tijdens het slapen.

Op zich is slaapwandelen niet gevaarlijk. Het wordt gevaarlijk wanneer een slaapwandelaar gaat fietsen, autorijden, uit het raam klimt of gewelddadig gedrag vertoont. Probeer altijd te voorkomen dat een slaapwandelaar met de auto weg kan of dat hij gaat koken en daarbij vervolgens het hele huis in brand zet. Zo lang diegene zichzelf of anderen niet kan verwonden is er niks om je druk over te maken.

“Het beste is de slaapwandelaar weer rustig naar z’n bed te leiden, zonder dat je hem of haar wakker hoeft te maken. Bij kinderen is het handig ervoor te zorgen dat je geen speelgoed laat rondslingeren, een beveiligde trap hebt, en andere veiligheidsmaatregelen treft.”

Floris Wouterson
Voorbeeld van een hele heftige slaapwandelaar

Slecht slapen kan wel echt van invloed zijn op je gezondheid. Slaapexpert Floris Wouterson vertelt dat wanneer je slecht slaapt je korter leeft, de kans op een hartaanval 48% groter is, je vier keer meer kans op een beroerte en meer kans op obesitas hebt. Zelfs slaapexperts als Wouterson hebben wel eens last van slaapproblemen. Hoe hij dat heeft opgelost? Hij bedacht een goede reden om elke ochtend op te staan: Passion & Purpose. Zo sliep hij vanzelf een stuk beter.

Wist je dat?

  • Het niet mogen wakker maken van een slaapwandelaar een fabel is. Slaapwandelaars zijn wel moeilijk wakker te krijgen, omdat ze zo diep in slaap zijn. Wanneer je ze wakker maakt doe dat wel rustig, want ze kunnen verward en angstig zijn.
  • Slaapwandelaars wel agressief kunnen reageren wanneer je ze wakker maakt. Ze hebben niet door wat er gebeurd vanwege de lage hersenactiviteit. Door ze wakker te maken kan er angst ontstaan en zo kunnen ze ook agressief worden.
  • Het overgrote deel van slaapwandelen is genetisch bepaald. Dat is in ongeveer 65% van de gevallen zo.
  • Slaapwandelen kan voortkomen uit onder andere stress, alcohol of vermoeidheid.
  • Je mompelt vaak over iets wat je overdag niet zomaar zou zeggen.
  • Slaapwandelaars tijdens het slaapwandelen zelf geen pijn voelen.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verder lezen? Wat dacht je hiervan: