Ik ben ziek door mijn moeder (Munchhausen by proxy)

Gypsy Rose Blanchard, geboren in 1991 in Amerika.

Gypsy groeide op in een rolstoel. Ze had leukemie, spierziektes, epilepsie, diabetes en nog veel meer. Haar moeder Deedee zorgde elke dag voor haar en wat had de buitenwereld veel sympathie voor dit moeder-dochter koppel. Deedee kreeg duizenden euro’s aan donaties binnen voor Gypsy en heeft zelfs van de gemeente een mooi huis gekregen waar de twee in mochten wonen. Bijna dagelijks was Gypsy in het ziekenhuis te vinden. Zo ziek was Gypsy…

Toch is niet alles wat het lijkt. Langzaam ontdekt Gypsy namelijk iets aan haarzelf. Ze kan gewoon uit haar rolstoel lopen en s ’nachts gluipt ze uit haar bed om veel cola en andere suikers te drinken en niks laat symptomen zien van enige ziektes. Gypsy is kerngezond en is dit altijd geweest. Gypsy wordt onderdrukt door haar moeder Deedee en wordt in het ziekenhuis gedwongen te liegen tegen de dokters door te zeggen dat ze zich steeds zieker en zieker voelt.

Jarenlang speelt Gypsy het toneelstukje van haar moeder mee. Vooral uit angst maar ook uit onraad. Maar dan ontdekt Gypsy dat haar moeder ook heeft gelogen over haar geboorte jaar en komt ze erachter dat ze al 18 jaar oud is. Gypsy ontmoet stiekem via een christelijke datingsite een jongen. Ze raakt zo verliefd op hem en hij op haar dat zij hem in vertrouwen neemt om te vertellen dat ze gevangen zit. Maar dan nemen zij samen wel een hele extreme beslissing.

14 juni 2015 werd het lichaam van Deedee Blanchard gevonden in haar bed met meerdere steekwonden. Het vriendje van Gyspy heeft haar neergestoken en is toen vertrokken. Politie vindt de volgende dag Gypsy en haar vriend in zijn thuis en beiden worden ze gearresteerd.

Deze vorm van mishandeling noemen we Munchhaussen by proxy (mbp). In dit verhaal zoom ik in op deze vorm en ga ik erachter komen waarom daders van mbp dit doen en wat de impact is.

Het verhaal van Gyspy Rose is verfilmd. Dit is de trailer van de serie die te zien is op de a
Amerikaanse tv zender ‘Hulu’. Gyspy wordt gespeeld door de bekende actrice Joey King

Munchhausen by proxy is een vorm van kindermishandeling. Eigenlijk gebeurd er bij deze vorm iets heel aparts. Meestal moeders, verzinnen dat hun kind erg ziek is. Ze gaan met ze naar de dokter en vertellen dokters dat hun kind een ziekte heeft en meestal zijn ze zo goed in manipuleren dat dokters het geloven. Vaak krijgt het kind medicijnen mee of worden ze zelfs geopereerd terwijl er dus niks aan de hand is met het kind. Je kunt wel begrijpen dat het er gevolgen aanzitten als je medicijnen in neemt die je helemaal niet nodig hebt. Daar kun je oprecht ziek van worden en dan kan het kind nog vaker naar de dokter. Dat is precies wat de moeders willen. Ze fantaseren van alles en maken hun kind zieker en zieker.

statistieken uit onderzoek door artsen en wetenschappers Samuels,
Rosenberg en Meadow.

Mbp daders zijn zoals ik al eerder heb gezegd, geweldig in manipuleren en in liegen. Dit is de reden waarom het vaak niet ontdekt wordt. Dokters geloven moeders omdat ze zo aandringen en zo goed kunnen liegen. Andere mensen eromheen zien ook alleen een oprecht bezorgde moeder die alles over heeft voor zijn kind. Daders kicken op aandacht van dokters en zijn het liefst de hele dag in het ziekenhuis voor hun kind. Soms zitten er zelfs financiële redenen achter. Bij het Gypsy Rose verhaal kreeg Deedee heel veel donaties van de buitenwereld uit sympathie voor hun en kregen zij zelfs een huis van de gemeente! Dit allemaal omdat er zoveel medelijden was voor dat zieke meisje. Maar meestal is het een machtsspelletje. Moeders hebben alle controle over hun kind en kunnen ten alle tijden bij hen zijn. Zij moeten alles voor hun kind doen omdat het kind ”doodziek” is.

95% van de daders zijn vrouwen. Zij willen deze aandacht omdat zij zich bijvoorbeeld niet gewaardeerd voelen in het gezin of ze werden vroeger niet gewaardeerd als gezinslid. Ze kunnen vroeger mishandeld zijn of seksueel misbruikt.

Meestal zijn het toch de dokters die deze mishandeling uiteindelijk ontdekken. Nadat een moeder bijvoorbeeld al honderd keer is langs gekomen kunnen zij wat onraad ruiken. Een onderbuik gevoel zegt ze dat er iets niet klopt en dan gaan ze op onderzoek uit. Dokters kunnen dan na veel onderzoek vaststellen dat een kind nooit ziek is geweest. Dit melden zij uiteraard en zo kan de moeder worden aangehouden maar dan nog is het dus super lastig om dit te bewijzen. Deze moeders kunnen zo goed liegen dat het lastig is om hun schuldig te laten lijken aan kindermishandeling. Slechts 60 kinderen per jaar worden officieel gemeld als slachtoffer van deze mishandeling. Vertrouwensarts van Veilig Thuis uit Utrecht zegt dat dit slechts een klein deel is en het echte aantal zeker tientallen hoger ligt. Dokters worden niet opgeleid op deze mishandeling op te merken en zijn geneigd ouders te vertrouwen. Ook kunnen artsen erg veel schade aanrichten als zij ten onrechte moeders verdenken en gaat melden. Daarom zijn artsen op hun hoede daarmee en komt het veel voor dat moeders er mee weg komen omdat ze het nooit hebben kunnen bewijzen.

Slachtoffers worden uit huis geplaatst zodra de ouder schuldig is verklaard aan mbp. Dit alleen is al erg traumatisch voor een kind. Slachtoffers van mbp kunnen in hun verdere leven veel psychische klachten eraan over houden. Hun vertrouwen in de mens is enorm beschadigd en zijn hun eigen waarde meestal kwijt. Mbp heeft dus echt heel veel impact op slachtoffers.

Bronnenlijst:

Psychiater Thijs Bult
Hulu tv, documentaire ‘The Act’
Dr. Phil Gypsy Rose interview
http://roosboum.nl/munchhausenbyproxy.com/
https://www.stombp.nl/over-de-stichting/
Brandpunt aflevering mbp

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verder lezen? Wat dacht je hiervan: