Van Nederland naar New York

Amerika en de wereldstad New York City, ik denk dat dat iedereen wel bekend is met deze namen. Maar vroeger stond de staat bekend onder de naam Nieuw-Nederland (New York), met als hoofdstad Nieuw-Amsterdam (New York City).
Ik ben al sinds jongs af aan geboeid door de Verenigde Staten. Daarom vind ik het heel interessant om hierover te lezen en om te weten te komen hoe het is om te wonen en te leven in Amerika.

De Verenigde Staten van Amerika

Ik sprak met HW. Zij heeft twaalf jaar in New York gewoond, is teruggekomen naar Nederland en woont hier nu anderhalf jaar. Ze is hier haar eigen bedrijf als business coach begonnen, dit is voortgekomen uit de ervaring die ze in Amerika heeft opgedaan.
Toen ze in New York was heeft ze zowel een boek geschreven over geschiedenis, als gewerkt voor een bedrijf. Daar heeft ze veel verschillende mensen voor ontmoet en mee samengewerkt, iets wat ze altijd heel leuk vond om te doen. Toen ze terugkwam naar Nederland bedacht ze wat ze nu wilde doen. Toen kwam het idee ‘coaching’ bij haar naar boven. Ze is een coach opleiding gaan volgen in Amerika, een opleiding op lange afstand. Iedereen die daar die opleiding volgt belt elke dag en elke week in en dan volgen ze online lessen. Zo heeft ze in Amerika een opleiding kunnen volgen terwijl ze in Nederland woonde, want daar voelde ze zich meer thuis dan bij de Nederlandse coach opleiding. Terwijl ze met die opleiding bezig was heeft ze zichzelf in Nederland ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Langzaam kreeg ze klanten, waaronder ook klanten die verder weg woonden in Nederland.

Toen HW begin twintig was studeerde ze kunstgeschiedenis en architectuurgeschiedenis aan de UVA in Amsterdam. Ze ging op excursie naar New York, daar heeft ze twee weken lang rondgelopen met een professor moderne architectuur. Ze heeft in een korte tijd heel veel over New York geleerd. Vanaf toen is ze vaak naar de stad toegegaan, zo’n twaalf keer in drie jaar tijd. Daar is ze dus aan een onderzoek begonnen naar de Nederlandse geschiedenis van New York, omdat je overal aanknopingspunten daarvan vindt, van straatnaambordjes met Nederlandse namen tot plaatsen die heel Nederlands lijken.

Nieuw-Amsterdam

Er was een Britse zeekapitein, genaamd Henry Hudson. Hij had al een aantal keer geprobeerd om een doorgang te vinden vanuit Engeland, via het noordoosten, door Rusland naar Azië. De Portugezen en Spanjaarden hadden de monopolie over de zuidelijke gebieden, waardoor Hudson niet via die kant bij Azië kon komen. Azië bezat in de tijd over veel specerijen, in die tijd waren specerijen handelsproducten. Hudson wilde een zo snel mogelijke weg naar Azië vinden om daar handel te drijven. Maar als je via het noordoosten vaart, kom je op gegeven moment ijs tegen wat ervoor zorgt dat je niet verder kunt varen. Meerdere keren heeft hij het geprobeerd, meerdere keren hebben de Engelsen dat gefinancierd, maar de laatste reis die door de Engelsen gefinancierd was, ging ook weer mis.
De Nederlanders waren ondertussen ook opzoek naar diezelfde doorvaar route naar Azië. Met Amsterdam (de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden) ging het op dat moment hartstikke goed. Het was een bloeiende stad en er werd veel geïnvesteerd in ontdekkingsreizen. In 1609 ging Hudson naar Amsterdam, sprak met de heren XVII (de leiders van de Republiek) en er werd een akkoord gesloten. Hudson kreeg financiering, bemanning en een boot om weer een ontdekkingsreis te organiseren. Hij tekende voor het gaan via het noordoosten, wederom, want er werd nog steeds algemeen gedacht dat dit de weg was naar Azië.

In april 1609 vertrok hij richting Texel en vanaf hier moest hij opgegeven moment richting het noordoosten gaan door Rusland. Maar hij besloot dit niet te doen en de andere kant op te gaan, hij dacht te weten dat hij in het westen de weg naar Azië moest zoeken. Er was in die tijd geen communicatie met schepen, dus het was voor de schepen die vertrokken, puur hopen dat ze maanden later weer terug zouden keren met winst. Hudson kon geen overleg hebben met de mensen die zijn reis bekostigd hadden. Hij besloot dus gewoon de andere kant op te varen. En uiteindelijk, op 11 september 1609 voer hij, wat vandaag de dag bekend staat als de haven van New York, binnen. Het was een natuurlijke haven en dat herkenden ze direct. Daar was een eilandje, nu bekend als Manhattan, en dat zag er super vruchtbaar uit. Er was veel fruit, er waren bomen, bloemen en planten, het zag er ontzettend goed uit. En daarbij kwamen ze al snel tot het inzicht dat er heel veel bevers waren, wat ook een handelswaar was in die tijd. In Rusland maakten ze mutsen van beverhuiden en dit was toen een luxeproduct.
Maar nog steeds hadden ze de hoop de doorgang naar Azië te vinden, want daar waren drie doorgangen. Vandaag de dag heten ze de Delaware River, Connecticut River en de Hudson River. Ze hebben ze alle drie geprobeerd. Eerst de eerste twee en als derde de Hudson River, die zijn benaming heeft van Henry Hudson.
Ze voeren daarheen, denkend dat daar die doorvaar route zou zijn. Maar tussendoor heb je nog Tappan Zee. Bij dit gebied werd de Hudson River even heel erg breed, ze dachten dat hier Azië was. Al snel werd de rivier weer smal en ondiep en konden ze ook daar niet verder varen. Daarom is dat kleine stukje ‘zee’ genoemd.
Daar kwamen ze tot de conclusie dat er geen doorgang was naar Azië, maar ze waren wel heel erg blij met het ontdekken van dat eiland en van die natuurlijk ogende haven. Ze voeren terug en ondertussen hadden ze contact gelegd met de indianen, wat in het begin best spannend was. De indianen hadden nog nooit Europeanen gezien en ook geen schepen, dus die waren heel erg nieuwsgierig. De contacten waren door in het begin goed.
Toen gingen ze terug naar Europa en daar spreidde het nieuws van het vinden van dit nieuwe gebied al snel. Niemand was ooit zo ver gekomen. Daarmee hadden de Nederlanders een claim gelegd op dat gebied.

Nieuw-Amsterdam

In 1621 werd de West Indische Compagnie opgericht. Dat was het bedrijf dat in Nederland werd opgericht om handel te organiseren. Vervolgens werd er ook gezegd dat er vestigingsplaatsen moesten komen, om te zorgen dat zij dit gebied ook in handen zouden houden, want de Engelsen en de Fransen waren ook wel geïnteresseerd.

In 1624/1625 gingen de eerste schepen met families die kant op. De families vestigden zich zowel op het zuidelijke puntje van Manhattan als in Albany en nog een aantal andere locaties. Dit was dus eigenlijk het begin van de bewoning van dat gebied.

In 1664 waren daar plaatsjes opgekomen, waar huizen waren gebouwd, families woonden, kinderen werden geboren en waar handel werd gedreven. Waar men de Nederlandse taal sprak, waar een economie op gang was gekomen en een rechtssysteem hadden opgericht om het allemaal te laten werken.
De Engelsen waren toch echt te sterk geworden en was er een vredevolle overname door de Engelsen van Peter Stuyvesant (hij was een Nederlands koloniaal bestuurder) en daarmee werd Nieuw-Amsterdam, New York.

Nederlandse kenmerken in New York

Er zijn in New York nog veel Nederlandse kenmerken te vinden. Zo zijn namen als Brooklyn (afkomstig van Breukelen, Utrecht) en Coney Island (afkomstig van Konijneneiland).
Ook is er Wall Street, dit was de afscheiding van Nieuw-Amsterdam. Er was door Peter Stuyvesant opdracht gegeven aan alle inwoners om te helpen die aan te leggen ter bescherming tegen de indianen en de Engelsen. De benaming, Wall Street, is niet zozeer omdat ‘wall’, ‘muur’ betekent, want er werd geen muur gebouwd maar een wal. Als je daar rond zou lopen dan zijn er, een stukje verder naar beneden, tegels in de straat geplaatst die markeren waar een bar was. In die tijd was de bar een plek waar mannen samenkwamen met elkaar om politiek te bespreken en elkaar te ontmoeten. Een bar was een hele belangrijke locatie. De markering daarvan vind je Downtown.
Als je Upstate gaat vind je Hudson Valley, waar allerlei plaatsjes zijn. Bij het plaatsje Kingston is een begraafplaats en daar vind je nog grafstenen met Nederlandse tekst. Na de Engelse overname, bleven de Nederlanders daar Nederlands spreken. En tot diep in de negentiende, misschien zelfs twintigste eeuw, vond je nog mensen die de Nederlandse taal spraken.
Ook het woord ‘dollar’, afkomstig van het Nederlandse woord ‘daalder’ (1 gulden en 50 cent).
Het woord Yankee is eigenlijk een samenvoeging van twee Nederlandse voornamen, Jan en Kees. Als je dit combineert en op z’n Engels uitspreekt heb je “Yankees”. Harlem komt van Haarlem en Broadway komt van de Nederlandse uitdrukken “brede weg”.

New York City

Emigreren naar de Verenigde Staten

Menno emigreerde in 2007, samen met zijn vrouw en kinderen, naar Amerika. Sindsdien wonen ze in Highland Mills, in de staat New York.
Het gezin ging al regelmatig op vakantie naar Amerika en Menno vloog bijna maandelijks naar New York voor zijn werk. Uiteindelijk had zijn werkgever hem gevraagd om naar Amerika te verhuizen, omdat ze daar niet de kennis hadden van wat hij voorheen in Nederland deed.

Het huis van de familie in Highland Mills, New York

De emigratie was spannend, maar vooral ook emotioneel. Ze wisten dat ze vrienden en familie niet meer zo vaak zouden zien, dit is ook iets waar ze erg aan moesten wennen nu ze in Amerika wonen. In de aanloop naar de daadwerkelijke emigratie is het ook erg druk.
Emigreren naar de Verenigde Staten is een lastige opgave. Je moet namelijk recht krijgen op een visum (Green Card), iets waar je wel een goede, geldige reden voor moet hebben. Ook moet je aanvraag goedgekeurd worden door de USCIS (de United Sates Citizinship and Immigration Service). Vervolgens krijg je een visumnummer toegewezen van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Dan kun je een aanvraag doen om je visumnummer om te zetten naar ‘permanent resident’ (permanente bewoner).
Emigreren is een lang proces en kost je een hoop geld.

Diversity Lottery is, zoals de naam al aangeeft, een loterij. Je kunt hiermee de mogelijkheid om te wonen of werken in de Verenigde Staten ‘winnen’. Jaarlijks worden er zo’n 55.000 tickets vrijgegeven die worden verdeeld over allerlei landen. Hoeveel tickets worden vrijgegeven aan jouw land, hangt ervan af hoeveel mensen er al naar de Verenigde Staten zijn gekomen.

Het leven in Amerika

Omdat het gezin al vaker naar Amerika was geweest, dachten ze redelijk te weten hoe het leven in Amerika zou zijn. In werkelijkheid is het toch altijd anders dan je van tevoren had bedacht. Wat hen erg tegenvalt zijn de enorm hoge kosten voor ziektekostenverzekering en de hoge schoolbelasting die ze moeten betalen.
Het schoolsysteem is in Amerika anders opgebouwd dan in Nederland:

Amerika Nederland
Kindergarten Groep 1 en 2
Elementary School Groep 3 tot 8
Middle School Klas 1 en 2
High School Klas 3 tot 6

Ook werken is anders in Amerika dan in Nederland. Menno beschrijft het werken in Amerika als ‘erg ouderwets’. Je moet ontzettend op je woorden letten. Werkgevers zijn doodsbang dat ze voor de rechter moeten komen, omdat er iets fout is gegaan of gezegd.

“Het woord gezellig is vrijwel in geen andere taal te vertalen.” Menno

Wanneer je naar een ander land emigreert, kom je ook in een andere omgeving terecht. Voor het gezin zit gezellig bij familie of vrienden op bezoek gaan er niet echt in.

De hele Amerikaanse samenleving is anders. Ze hebben andere gewoontes dan wij hier in Nederland kennen. Zo is bijvoorbeeld uiteten gaan doodnormaal voor Amerikanen. Als ze uit eten gaan doen ze dat bij voorkeur rond 5 uur ’s middags en dan zijn ze binnen een uur weer klaar, het wordt hier namelijk niet gezien als een gezellig samenzijn. Menno heeft collega’s die dagelijks uiteten gaat en hun keuken nooit gebruiken.
Ook het gebruik van vervoer is anders. Nederland staat bekend om fietsen, maar in Amerika gebeurt dit een stuk minder. De afstanden zijn erg groot, dus wordt alles met de auto gedaan. Over auto’s gesproken, in Amerika krijg je je rijbewijs als je zestien bent. Je doet dan een theoretische test van dertig vragen en dan mag je met je ouders rijden tot je de ‘road test’ hebt gedaan.

De samenleving in hun woonwijk is totaal anders dan hoe het in Nederland was. In hun huidige woonwijk kunnen ze de voordeur open laten staan zonder dat er iets wordt gestolen, dit terwijl ze slechts ruim een uur van New York City wonen. In hun woonwijk wonen veel mensen uit het hele land, omdat West Point Military Academy dichtbij zit en daardoor veel militairen uit alle staten daarnaartoe verhuizen.

In de twaalf jaar dat het gezin in Amerika woont, hebben ze al veel mensen leren kennen en daar zijn goede vriendschappen uit ontstaan. In het begin was dit niet eenvoudig, omdat ook zij als buitenlanders werden gezien. Nu zijn ze wel opgenomen in de samenleving en daardoor is het gemakkelijker geworden om vrienden te maken.
Ze zijn nu 100% aangepast aan het leven in Amerika, maar hun zoons zijn toch meer Amerikaans geworden, omdat ze hier wonen sinds ze twee en vijf jaar oud waren.
Menno en zijn vrouw zitten ergens tussen in, ze blijven toch altijd wel voor een groot deel Nederlands.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verder lezen? Wat dacht je hiervan: