Een uitgelezen boek

We zien ze steeds vaker, een kastje naast de deur of een klein huisje in de voortuin. De bedoeling van een minibieb is om boeken te lenen en te ruilen met medelezer. Het is een gratis manier van nieuwe boeken en genres te ontdekken. Het blijkt dat mensen dit initiatief omarmen. Maar waarom is een kastje met boekjes zo populair?

‘’Gratis lenen of ruilen, dat is het motto van de minibieb’’

Om dat te ontdekken moeten we eerst weten wat een minibieb is. Het is een initiatief van de Amerikaanse man Todd Bell. Hij zette in 2009 een klein huisje met boekjes in zijn tuin, het huisje had hij gemaakt van een oude garagedeur. Hij deed dit ter nagedachtenis van zijn moeder die docent was geweest. Daarna richtte hij de stichting Little Free Library op, zijn doel was om openbare boekenkastjes te plaatsen op plekken waar boeken schaars zijn, zo hebben kinderen die niet opgroeien tussen de boeken alsnog de kans om te gaan lezen. Vier jaar later in 2013 waren er al tienduizend officiële Little Free Librarys in vijftig landen. Inmiddels zijn er meer dan zeventigduizend ruilbibliotheken geregistreerd.

In Zwolle zijn er zestig geregistreerde minibiebjes. Het opzetten van een minibieb zien veel mensen als een duurzaam en sociaal initiatief. Er zitten ook geen vaste regels aan een minibieb, dat maakt het voor de beheerder van de minibieb makkelijk om te onderhouden, wel kunnen minibiebjes eigen regels hanteren. Het gaat erom dat je met elkaar een plek beheert waar iedereen boeken kan ruilen, lenen of achterlaten met en voor elkaar. Een boek kan beter in een ruilkastje liggen dan in een oude doos op zolder.
Het is een nieuwe manier van boeken lenen en ruilen. Een boek ligt in een kastje om gelezen te worden in plaats van dat het ligt stof te vangen.

Ook zijn er steeds meer gewone bibliotheken die hun deuren moeten sluiten. Een minibieb kan niet een echte bibliotheek vervangen, maar is het een extra manier om gratis boeken te lezen.
Een aantal minibiebjes in Zwolle hebben samen met de Stadkamer Zwolle een dag georganiseerd waarbij er verschillende activiteiten werden gehouden bij de minibiebjes in Zwolle, zo waren er verschillende plekken waar je naar verhalen kon luisteren en waren er creatieve workshops. De reacties op deze dag waren mooi. Een aantal minibiebjes hebben zelfs al aangegeven het leuk te vinden om weer een Zwolse open minibieb dag te verzorgen. Zo’n open dag is een manier om de minibieb op de kaart te zetten.

”Je vindt de meest uiteenlopende boeken in het kastje”

Alie is beheerder van een minibieb in Overijssel. Ze is de minibieb twee jaar geleden begonnen en ze heeft alleen nog maar een positieve indruk gekregen van de minibieb. ‘’Ik heb een minibieb voor het eerst gezien in Frankrijk, ik vond het een mooi idee en ben eenmaal thuis ook opzoek gegaan naar minibiebjes in de buurt en besloot dat ik er zelf ook een wilde beginnen. Nadat ik eenmaal een kastje had gevonden kon ik de minibieb openen.’’
De meeste boeken vind ze online van mensen die ze weggeven. ‘’Dat is de makkelijkste en leukste manier om aan boeken te komen, Thuis heb ik een grote boekenkast in de hal staan waar allemaal boeken in staan voor de minibieb, een keer in de week kijk ik of er al wat is bijgekomen en verander ik het assortiment. Iedereen kan op een laagdrempelige manier boeken lezen. Ook als je geen geld hebt voor een lidmaatschap van de bibliotheek, dan kun je bij een minibieb boeken halen. Je vindt de meest uiteenlopende boeken in het kastje, met heel verschillende onderwerpen en genres.

Hoe-begin-je-een-minibieb-e1561712568605

Het klinkt allemaal wel mooi een minibieb maar zijn er dan geen nadelen aan het hebben van een minibieb?
‘’Veel nadelen zijn er niet aan een minibieb’’, verteld Alie.
Dat lijkt vaker het verhaal te zijn. Sommigen zijn bang voor vandalisme en een enkele keer lees je dat een minibieb is leeggehaald. Maar het lijkt alsnog goed te gaan dat komt door het sociale aspect wat aan de minibieb zit. Het zorgt ervoor dat de buurt samenkomt rondom de minibieb.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verder lezen? Wat dacht je hiervan: