‘Als het mij alleen om het voetbal zou gaan, dan had ik wel voor de televisie gezeten’

Vlaggen, vuurwerk, supportersliederen en natuurlijk voetbal. Iedereen beleeft een voetbalwedstrijd in een stadion anders. 91% van de supporters ervaren een positieve sfeer in het stadion volgens het onderzoek van de KNVB Expertise heeft laten doen in samen met Blauw Research. Boy de Haan, student Journalistiek aan het Windesheim te Zwolle en journalist voor de supporterswebsite In de hekken, heeft al jaren een seizoenskaart voor FC Twente en gaat vaak naar zowel thuis- als uitwedstrijden van zijn cluppie. Omdat hij al bijna 11 seizoenen naar Twente gaat, heeft hij een goed overzicht over de sfeer in en rondom het stadion. En zo gaf hij ook aan in het interview dat ik met hem had: ‘Als het bij mij alleen om het voetbal zou gaan, dan had wel voor de televisie gezeten in plaats van in het stadion’.

Gemaakt door Cas Bakering

‘Ik ga nu beginnen aan mijn 11e seizoen als seizoenskaarthouder, maar ik heb nooit op dezelfde plaats in het stadion gehad. In 2009 kreeg ik voor het eerst mijn seizoenskaart, maar ging ik al jaren naar Twente. Mijn eerste wedstrijd was toen op mijn 4 of 5e verjaardag in 2000/2001. Supporter zijn van Twente is iets dat ik van huis heb meegekregen. Mijn vader had vroeger ook een seizoenskaart op het Diekman( het oude stadion van FC Twente red.) in Vak Q, het fanatieke vak. Jarenlang heeft hij geen uit- en thuiswedstrijden gemist, ook Europees niet.

Boy op de tribune bij FC Twente

Ik ben destijds meegegaan met mijn oud-tante, zij was ook helemaal voetbalfan. Zij wilde mij toen heel graag meehebben naar FC Twente. Ze heeft zelfs permissie gevraagd aan mijn vader, omdat het toch mijn eerste was en of dat wel goed was. De wedstrijd was tegen PSV. In dat jaar is het mij heel erg bijgebleven. Ik was toen een iets meer algemene liefhebber, maar wel met een voorkeur voor Twente. Voetbal heeft met altijd getrokken, ik heb zelf ook altijd gevoetbald. In 2007/2008 begon het te kriebelen en zag ik op Youtube allerlei filmpjes van volle uitvakken bij FC Twente en natuurlijk Vak P. Toen had ik zoiets van: Daar wil ik tussen staan. Eerst veelal op losse wedstrijdkaarten. Later zei mijn vader dat het niet zo langer kan, en kreeg ik een seizoenskaart. Hij ging zelfs ook terug naar Twente, want nadat hij mij en mijn zusjes kreeg, was hij gestopt met het gaan naar FC Twente. Ik heb toen 6 seizoenen lang boven Vak P gestaan.

Mijn vader is in 2014 overleden, en hij wist dat ik een seizoenskaart wilde voor Vak P. Ik was daar destijds te jong voor. Mijn vader had een wensenlijst gemaakt in geval dat hij zou te komen overlijden. Er stond op dat als ik er niet meer ben, Boy een seizoenskaart voor Vak P zou krijgen. Mijn moeder is toen met dat lijst naar FC Twente gegaan, omdat je normaal erg lang op een wachtlijststaat. Toen kon ik naar Vak P en om mij heen kwamen toen al mijn vrienden te staan bij de stoel waar mijn vader ooit had gezeten. Zij kwamen ook allemaal vanuit boven naar Vak P. Er was dus eigenlijk sprake van een verjonging binnen Vak P. De supportersvereniging gaf ook aan dat wanneer je wat ouder was en je niet heel fanatiek meer was, je beter naar de lange zijde kon gaan om zo de jeugd bij Vak P te laten. Wij willen Vak P fanatiek hebben, en dat de hele zijde 90 minuten lang achter de club staat. Het wordt nu mijn 5e seizoen op Vak P’.

De voorbereiding naar een wedstrijd toe is ook vaak hetzelfde. ‘Met mijn vader vroeger voordat een zaterdagavondwedstrijd begon, gingen we altijd vroeg weg. Dan was het een patatje eten bij een cafetaria in de buurt of bij FC Twente zelf. We reden dan op de fiets naar de club. Dat is heel normaal in Twente, fietsend naar de club. Een vaste regel die we hadden afgesproken, is dat we drie kwartier van te voren in het stadion wilden zitten. We wilden altijd de warming-up zien van de keepers, beetje in de stemming komen voor de wedstrijd, wat drinken. Nu is het vaak zo dat we wat biertje voor de wedstrijd drinken bij iemand thuis, en daarna gaan we bij Vak-P naar het supportershome. Het is eigenlijk de bedoeling dat je zo vroeg mogelijk naar het supportershome gaat. Toen we op de vrijdagavond speelden, zaten we meestal al om 4 uur op een terras, dat is vier uur voor de wedstrijd’.

Ik ben bij Millwall geweest, daar mocht het bier ook niet mee de tribune op’.

Bij FC Twente wordt veel bier geconsumeerd in het stadion. En regelmatig gaat er ook wel eens een biertje richting het veld, zegt Boy. ‘Je moet wel uitkijken met bier gooien, want dan kan je een stadionverbod krijgen. Meestal als Twente scoort, zie je veel mensen hun bierglas omhoog gooien. Allemaal bekers door de lucht heen. Lijkt heel erg op het Engelse voetbal, want daar gebeurde het ook. In Engeland hebben ze inmiddels het bier op de tribunes verboden. Ik ben bij Millwall geweest, daar mocht het bier ook niet mee de tribune op’.

Boy kon zich nog wel een gekke wedstrijd herinneren waarbij het bier in de rondte werd gegooid. ‘We hebben ook wel eens in de laatste minuut gescoord tegen Willem II, stonden we met 2-1 achter en toen scoorde we twee doelpunten in een minuut. Na gekke wedstrijden zoals die of spectaculaire wedstrijd duiken we dan het supportershome in. Er komt dan een bepaald hardstyle nummer op(het Vak P Anthem red.) en dan tijdens de kick gooit iedereen dan zijn biertje door het home heen. Zelfs de barmannen pakken dan een rits met bekers en die blijven dan tappen en gooien. Je wordt echt zeiknat. Dat is echt de ruwe beleving van het voetbal’.

‘En ik zou nog naar Twente gaan, ook al zou er niet worden gewonnen’.

‘Ik kom wel voor het voetbal naar het stadion, maar het is maar een deel van het grote geheel. Eigenlijk niet eens de hoofdzaak. Ik ben een ongelofelijke voetbalgek, maar in het voetbal heb je het toch altijd over winnen. En ik zou nog naar Twente gaan, ook al zou er niet worden gewonnen. Voetbal is altijd belangrijk voor mij geweest, een van mijn grootste passies. Bij Twente maakt dat mij niet uit, clubliefde is onvoorwaardelijk’.

Naar het voetbal gaan gaat helemaal bij je week horen. Je kan je helemaal niet meer voorstellen dat je niet in het weekend naar het voetbal gaat. Daar heb ik nu wel last van met de zomerstop. Met je eerste seizoenskaart ga je het zien als uitje. Zo van: Wow, ik ga naar het stadion. Naarmate je langer naar het voetbal gaat, wordt dat steeds minder. Juist omdat het zo normaal wordt, is het moeilijk om niet zonder te kunnen’.

Door FC Twente heeft Boy vrienden die hij zonder de club niet had gekend.

Boy en zijn vrienden tijdens het Kampioenschapsfeest in de Keuken Kampioen Divisie van 2018/2019

Ik ben gek op het Engelse voetbal, maar toch ben ik blij dat wij niet zo zijn zoals zij.

Boy bezoekt naast de wedstrijden van FC Twente ook af en toe weleens een buitenlandse wedstrijd. Daarom kan je de sfeer in een stadion verder trekken dan alleen de Nederlandse landsgrenzen. ‘Je bent toch geneigd de sfeer van het Nederlands Voetbal deels vergelijken met het buitenlandse voetbal. Ik ben gek op het Engelse voetbal, maar toch ben ik blij dat wij niet zo zijn zoals zij. Het is daar te statisch. Er wordt er weinig gezongen, weinig spandoeken, geen vlaggen. Ook enigszins omdat supporters worden onderdrukt door de voetbalbond en clubs. Zuid-Amerika is dan weer de tegenhanger hiervan. Vlaggen, vuurwerk, rook. Geweldig om te zien. Dan is het toch weer jammer dat dat in Nederland minder is’.

Toch is er ook een andere reden waar Boy van denkt dat het sfeer in een stadion beïnvloedt. ‘Ik denk dat trots ook met de sfeer te maken heeft. Het ligt waarschijnlijk voor iedereen anders. Je wilt iedere wedstrijd winnen. Je wilt niet verliezen van andere clubs in Nederland. Maar jijzelf hebt geen invloed op het spel. Het krenkt je als je ziet dat je club met 3-0 verliest, maar je kan er als supporters vrij weinig aan doen. Het zijn de spelers die het moeten doen. De sfeer is dermate belangrijk, omdat je toch achter je club blijft staan om te zorgen dat ze winnen. Maar het is toch een trots die je hebt, dat je weet dat je als supporters er alles aan doet om je club naar de overwinning te juichen. Het stadion zit vol, je zingt negentig minuten lang, bepaalde sfeeracties zijn goed. Dat geeft een trots gevoel’.

‘In de voetbal is ook oorlog een cultuur.

In het voetbal zijn er ook supporters die de sfeer bederven, en met elkaar op de vuist gaan. Boy ziet ook deze kant van het voetbal als een deel die er ook wel bijhoort. ‘In de voetbal is ook oorlog een cultuur. Het gebeurt nog steeds, maar steeds minder, ook i.v.m. de veiligheid. Toch zijn er altijd jongens die elkaar weten te vinden en dan afspreken in bossen. Zijn wel vaak jongens die een gedeelde passie hebben, het knokken en een  passie voor de club. Het is overgewaaid uit Rusland en Polen. Het hoort er uit het cultuuroogpunt gewoon erbij. Ik praat het niet goed, maar je hebt er zelf geen last van dat het gebeurt’.

Boy studeert Journalistiek, en ziet geen probleem in zijn werkzaamheden als sportjournalist. ‘Ik neem de journalistiek serieus voor objectiviteit. Ik schrijf voor een supporterssite van Nederlandse en Belgische supporters(In de Hekken). Ik ga daar nu steeds meer voor doen, en daar moet je wel objectief voor zijn. Ik schrijf ook over FC Twente, omdat het voor de lezer leuk is om te lezen over hoe jij erover denkt en hoe jij de wedstrijddag beleeft. Alleen moet je ook over andere clubs kunnen schrijven. Nederlands of buitenlands, dat maakt mij niet zoveel uit. Ik kan met een hele neutrale blik ernaar kijken. Ik ga denk ik ook niet de sportjournalistiek in, maar nu heb ik er ook totaal geen moeite mee’.

Leuk dat je goed kan voetballen, maar op die dag kan ik dan niet van je genieten’

Maar wanneer hij niet als journalist werkzaam is, dan is het objectief blijven moeilijk. ‘Als FC Twente speelt, kan ik niet neutraal zijn. Het zijn je tegenstanders. Ik ben eerlijk, ik kan echt van voetballers genieten. Ik kan wel genieten van jongens die bij Ajax spelen, zoals een Frenkie de Jong of Matthijs de Ligt. Komend jaar mogen wij weer tegen hun spelen, en dan klinkt het hard, maar dan kunnen ze gewoon de tering krijgen. Leuk dat je goed kan voetballen, maar op die dag kan ik dan niet van je genieten’.

Boy vindt dat hij zijn passie voor FC Twente met het woord hobby te veel eer aandoet. Er zijn meer zaken in het leven dan voetbal en voetbal gaat dan niet boven alles.

Volgend seizoen speelt FC Twente weer in de Eredivisie. Volgens fans wordt dit gezien als een aanwinst voor de Eredivisie. Zowel op voetbalgebied als op sfeergebied. De toekomst gaat uitwijzen of het verblijf van FC Twente in de Eredivisie een succes wordt. In ieder geval kan Boy niet meer wachten op het moment dat het seizoen weer begint. Want een echte supporter leeft voor zijn club.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verder lezen? Wat dacht je hiervan: