I love you 3000

Een terugblik op het leven van Iron Man

Marvel Cinematic Universe

Voor iedereen die de afgelopen jaren onder een steen geleefd heeft en geen weet heeft van Marvels Iron Man, wordt het hier voor je uitgelegd, super. En voor iedereen die MCU (Marvel Cinematic Universe) leeft en ademt; kijk gerust mee, misschien zie je nog iets leuks.

Het Marvel Universum is een fictief gedeeld universum waarin de meeste stripverhalen van de Marvel Comics afspelen. Dit universum bestaat uit een groot multiversum van verschillende parallelle werelden en alternatieve tijdlijnen. Een universum waar vele Marvel fans graag toe willen verhuizen.

“Marvel was eigenlijk altijd een naam die ik voorbij hoorde komen maar nooit echt wist waar het precies over ging. Uiteindelijk was het een vriend van me die een serie op Netflix aanraadde, Luke Cage, die erg goed scheen te zijn. Een grote gespierde man die “bulletproof” werd door een gefaald experiment dat op hem werd uitgevoerd toen hij vast zat. Nadat ik die serie had gekeken volgde ik deze branche steeds meer.

De Iron Man films staan toch wel boven aan mijn lijstje van favorieten, met de Avengers als nummer twee. Het idee dat een miljardair stopt met werken en zich compleet focust op het maken van zijn eigen pak met alles erop en eraan spreekt mij aan. Ik denk dat iedereen zo’n pak zou willen hebben (en misschien ook zo’n bankrekening). Buiten dat vind ik de humor van Iron Man zelf ook wel leuk gemixt met de competentie van de persoon zelf en zijn creaties.” – Glenn Vulkers

Stan Lee

Stan Lee zorgde er samen met andere talentvolle tekenaars voor dat het idee van een gedeeld universum in 1961 naar een nieuw niveau werd gelift. Hij maakte een serie strips waarin de gebeurtenissen uit de ene strip direct van invloed waren op de andere. Omdat Marvel al jarenlang bestaat, werd het steeds lastiger om de nieuwe verhalen aan te laten sluiten op de verhalen van jaren terug. Een reboot heeft plaatsgevonden waarbij alle strips uit het verleden werden genegeerd en de verhaallijnen van voor af aan begonnen. Stan Lee heeft in veel films zelf ook een rol.

“There is only one who is all powerfull, and his greatest weapon is love.” – Stan Lee

Iron Man

Vanaf 2008 verscheen Iron Man in het Marvel Cinematic Universe.  Iron Man is het alter ego van Tony Stark, gespeeld door Robert Downey Jr. Iron Man is een van The Avengers. Tony Stark is de zoon van Howard Stark, een bekende industriemagnaat. Al vanaf jonge leeftijd is Tony goed in mechanica. Op zijn vijftiende werd hij toegelaten op het Massachusetts Institue of Technology. Toen Tony 21 was, stierven zijn ouders waarna Tony het bedrijf van zijn vader: Stark Industries erfde. Als snel werd Stark Industries een miljoenenbedrijf en werd Tony een beroemde wapenmaker. Stark Industries leverde vooral munitie en wapens aan de Amerikaanse Overheid.

Wanneer Tony naar Afghanistan gaat om zijn nieuwe wapens te testen, waaronder de Jericho Missile, wordt hij ontvoerd door de terroristische groep “Ten Rings”. Tijdens de aanval raakt Tony gewond. Granaatscherven doorboren bijna zijn borstkas waardoor hij altijd een magneet moet dragen in zijn lichaam dat voorkomt dat de scherven zijn hart raken. Hij drijft deze magneet aan met een energiebron dat hij zelf uitgevonden heeft.

De leider van de groep, Ten Rings, dwingt Tony om een nieuwe versie van de Jericho Missile te maken. In plaats van de nieuwere versie, werkt hij aan een mechanisch pak, met als doel een ontsnapping, wat ook lukt. Het pak werd “The Mark 1”genoemd. Van het pak volgen verschillende edities. Eenmaal thuis besluit Tony te stoppen met het creëren van wapens, en gaat hij door met het maken van de pakken. Ook maakt hij een pak voor zijn vriend Luitenant-kolonel James Rhodes, die later in de films War Machine zal worden.

“I saw young Americans killed by the very weapons I created to defend and protect them, and I saw that I had become part of a system that is comfortable with zero accountability. ” – Tony Stark

Tony verbetert Mark 2 en vliegt met de nieuwe versie, Mark 3, naar Afghanistan om mensen te redden. Daar weet hij de Ten Rings te verslaan. Later, in een persconferentie, maakt Tony bekend dat hij Iron Man is. Nick Fury biedt hem een lidmaatschap voor de Avengers aan.

“I told you. I don’t want to join your super-secret boy band.” – Tony Stark

Jeugd

“What do you remember about your dad?

“He was cold. He was calculating. He never told me he love me, he never told me he liked me. Sp it’s a bit hard for me to digest that he said ‘the whole future is riding on me’. I don’t get that. You’re ralking about a man whose happiest days of his life was shipping me off to boarding school.” – Nick Fury en Tony Stark

Tony’s jeugd was niet zoals dat van een normaal kind. Zijn vader was een afwezig man. Tony’s butler, Edwin Jarvis, hield een oogje in het zeil gedurende Tony’s hele jeugd. Jarvis werd een vaderfiguur voor Tony.  Het was lastig voor Tony om te dealen met een afwezige vader.

Het verlies van zijn ouders

In 1991 stierven zijn ouders in een “auto-ongeluk”. Later bleek dat Howard en Maria Stark, de ouders, onderweg waren naar het Pentagon, het hoofdkantoor van The United States Departement of Defense, met een speciaal serum. Daar viel The Winter Soldier, Bucky Barns, de auto aan waardoor deze crashte tegen een boom. Terwijl The Winter Soldier richting de auto kwam, kwam Howard Stark uit het voertuig gekropen en riep om hulp voor zijn vrouw. Howard Stark herkende Bucky Barns waarna zijn schedel in stukken geslagen werd door Barnes’ cybernetic arm. Nadat hij Howard terugplaatste in het voertuig wurgde hij Maria tot ze stierf. Hij vertrok met het serum na dat hij een bewakingscamera kapotschoot. Het serum werd later gebruikt om vijf personen dezelfde krachten te geven als The Winter Soldier, maar deze bleken te gevaarlijk voor gebruik.

“I never got to say goodbye to my father. ” – Tony Stark

PTSS

Wanener Loki, een schurk, naar de aarde komt en de Tesserect, waarin een van de Infinity Stones zit, steelt van S.H.I.E.L.D, wordt het Avengers plan opgestart. Hij helpt Captain America om Loki gevangen te nemen in Duitsland. Hierna vecht hij samen met de Avengers in New York. Tijdens dit gevecht komt hij bijna om het leven waardoor hij PTSS krijgt. Hij vindt het steeds lastiger om naar buiten te komen, trekt zich terug en begint steeds sneller nieuwe pakken te bouwen omdat hij bang is dat hij een volgend mogelijk gevecht niet aan kan.

Tony moet weer in actie komen wanneer een vijand de wereld bedreigt. Wanneer dit voorbij is laat Tony de granaatscherven uit zijn borst halen en vernietigt hij zijn pakken. Ook wil hij meer tijd doorbrengen met zijn hulp en geliefde Pepper Potts.

Een aantal jaar later maakt Tony een robot genaamd Ultron. Deze maakt hij om werk van de Avengers uit handen te nemen. Ultron blijkt kwaadaardig en begint samen te werken met de tweeling Quicksilver en Scarlet Witch. Scarlet Witch maakt de Hulk gek waardoor Tony gedwongen zijn Hulkbuster harnas moet inschakelen. Na een lang gevecht wint Tony nadat hij de Hulk in een gebouw gegooid heeft. De Avengers weten uiteindelijk ook Ultron te verslaan.

Na het gevecht gaat Tony terug naar Pepper, maar Pepper wil niet meer met Tony zijn. Ze vindt dat Tony te veel tijd doorbrengt met de Avengers.

In Iron Man 2 komt Tony meer te weten over het verleden van zijn vader. Tony komt erachter dat het palladium dat hij nodig heeft om de boogreactor in zijn borst hem langzaam maar zeker vergiftigd.  Ook ontdekt Tony een nieuw element dat als vervanger kan dienen dankzij het videodagboek dat zijn vader hem nagelaten heeft.

Civil War

Ongeveer een jaar later is de regering van mening dat ze meer moeten samen werken met de Avengers. Tony is hier mee eens, vooral uit schuldgevoel voor het maken van Ultron. Alleen is Captain America tegen dit verzoek. Black Widow, Vision, Black Panther, War Machine en Spider-Man kiezen de kant van Tony en de regering wil dat zij het team van Captain America opzoekt (Falcon, Scarlet Witch, Hawkeye en Ant-Man). Weer ontstaat er een groot gevecht. Captain America en Bucky Barnes weten samen te ontsnappen en andere teamleden van Captain America worden gevangengenomen. Door verschillende ondervragingen komt Tony achter de locatie van Captain America en Bucky Barnes, hij spoort ze op en komt er achter dat Winter Soldier Tony’s ouders vermoord heeft. Wederom ontstaat er weer een gevecht maar ditmaal verliest Tony.  Later ontvangt Tony een pakket. Hierin zit een brief van Captain America en een telefoon. In de brief schrijft Captain dat Tony die telefoon kan gebruiken wanneer hij zijn hulp nodig heeft.

Infinity war

In Avengers Infinity War vechten alle Avengers tegen de sterkte vijand tot nu toe; Thanos, tijdens een missie om alle 6 de Infinity Stones te pakken te krijgen. Met deze Infinity Stones zal Thanos krachtiger dan wie dan ook zijn. Thanos is van plan om de gehele mensheid uit te roeien. Het lot en het bestaan van de planeet is nog nooit zo onzeker geweest als nu. Alles waar de Avengers voor gevochten hebben heeft geleid tot dit moment.

Mentor

Na de Civil War werd Iron Man Spider-Man’s mentor. Peter Parker (Spider-Man) jaagt alleen op een vijand, de Vulture, maar dit gaat niet helemaal lekker. Hij maakte een fout en Iron Man moest hem komen redden. Tony was pissig en wilde het pak terug van Spider-Man dat hij had gemaakt in de Civil War. Spider-Man kreeg het toch voor elkaar om de Vulture te stoppen waarna Tony hem het Spider-Man teruggaf. Ook bood hij Peter Parker een lidmaatschap van de Avengers aan. Peter Parker weigerde dit. Tony had een zaal vol pers geregeld en gezegd dat hij een grootse aankondiging had, en omdat peter parker weigerde moest hij iets anders verzinnen. Hij verloofde met Pepper.

Endgame

Aan het begin van Avengers Endgame wordt Tony samen met Nebula, een robotische dochter van Thanos, gered van zijn gestrande ruimteschip door Captain Marvel. Samen met Captain Marvel reizen ze terug naar de aarde. Tony is ontzettend geëmotioneerd en heeft geen behoefte aan de vergaderingen over het redden van alle mensen die “dood” zijn gegaan tijdens de Infinity War. Hij heeft het gevoel dat hij gefaald heeft.

Vijf jaren gaan voorbij. Elke overgebleven Avenger is anders met dit verlies omgegaan. Steve Rogers, Captain Amercia, leidt nu groepstherapie sessies, Clint “beschermt” steden door de gevaren uit te moorden, Nat (Black Widow), heeft zichzelf compleet in haar werk gestort en leeft nu in het Avengers gebouw. Alleen Tony lijkt de rust gevonden te hebben. Hij en Pepper zijn verhuisd naar een prachtig huis aan het water en hebben een jong dochtertje genaamd Morgan. Vaderschap heeft een positieve invloed op hem gehad. Ondertussen is de helft van de wereld nog steeds uitgeroeid.  De Avengers kloppen bij Tony aan met de vraag om hulp. Ze hebben bedacht dat ze via tijdreizen iedereen terug kunnen brengen. Tony peinst er niet over en gaat er niet mee akkoord, hij weet hoe gevaarlijk tijdreizen kan zijn. Wat ook een grote rol meespeelt is dat hij zijn familie niet wil verliezen, of andersom. Wanneer Tony een manier ontdekt om succesvol tijd te reizen gaat hij toch akkoord en helpt hij het team. Pepper gaat akkoord omdat zij weet dat Tony nooit zal rusten als hij een manier heeft om de wereld te redden en hij het niet geprobeerd heeft.

Samen met Steve, Rhodey, Nebula, Thor, Rocket, Nat en de hulk gaat Tony op een missie om terug in de tijd te gaan en alle Infinity Stones terug te pakken voor Thanos, waarna ze teruggebracht moeten worden naar de huidige tijdlijn. Dit lukt ze. Net sterft tijdens het bemachtigen van de Soul Stone.

De Hulk biedt zich vrijwillig aan om de Infinity Gauntlet (grote handschoen) met alle Infinity Stones te dragen en iedereen terug te “snappen”, omdat hij de enige is die dit kan overleven. Hij is namelijk niet 100% mens. De Hulk overleeft het en de snap werkt. Een Thanos uit het verleden is door de tijd gereisd en probeert opnieuw de halve wereld te vernietigen. Thanos’ leger vecht tegen het leger van de Avengers en ze houden dit een tijdje vol. Thanos krijgt de Infinity Gauntlet weer te pakken, draagt het en snapt zijn vingers.

“I am inevitable” – Thanos

 Maar Tony heeft inmiddels de Infinity Stones eruit gepakt en geplaatst in de Gauntlet die hij in zijn pak gemaakt heeft. “I am Iron Man”, zegt hij. Tony snaps voordat hij ook maar enig idee heeft wat het met zijn lichaam doet. Heel Thanos’ leger verdwijnt op dezelfde manier als bij de eerste snap. De fatale gammastraling dat vrijkwam bij deze snap gaat dwars door Tony’s lichaam, verbrand de rechterkant van zijn lichaam en zorgt ervoor dat hij niet echt meer kan praten. Hij sterft op het strijdveld.

Een intieme begrafenis vindt plaats bij zijn huis aan het water, waar alle Avengers aanwezig zijn. Zelfs Captain Marvel en Nick Fury. Tony heeft zichzelf opgeofferd om een wereld te creëren waar zijn dochter veilig kan opgroeien.

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verder lezen? Wat dacht je hiervan: