Hoe denkt een seriemoordenaar?

Seriemoordenaars:

Ze klinken al niet zo gezellig. Natuurlijk snappen we allemaal wat een moordenaar is, zo ook wat een seriemoordenaar is: Een moordenaar pleegt moorden. Een seriemoordenaar doet hetzelfde, alleen dan een stuk vaker achter elkaar.

‘’Will, ben je nu al klaar?’’ Nee, zeker niet. Het uitleggen van het begrip ‘Seriemoordenaar’ is dan relatief makkelijk, alleen er zit veel meer achter. Daarnaast valt er ook veel meer te vertellen over de manier waarop een seriemoordenaar denkt: Wat gaat er rond in je brein als je er toe in staat bent om iemand te vermoorden? Laat staan meer mensen?

1: Wat is een seriemoordenaar?

Deze vraag leek ik net al te hebben beantwoord, alleen ben ik daarmee nog lang niet klaar. De makkelijkste manier om dit uit te leggen, is door de begrippen ‘Moordenaar’ en ‘Seriemoordenaar’ naast elkaar te leggen. Met 2 voorbeelden zal ik het verschil laten zien: De manier van moorden, en het gedrag/gevoel na het plegen van de moord.

2: Hoe handelt een seriemoordenaar en waarom?

Het perfecte moordscenario:
1 ding wat in de meeste gevallen overeen komt, (en wat je ook vaak ziet), is dat er verbanden bestaan tussen de slachtoffers. Deze verbanden hebben te maken met het geslacht, haarkleur, lichaamsbouw, intelligentie, persoonlijkheid en veel meer.

Het feit dat er verbanden zijn tussen hun slachtoffers, heeft te maken met hun eigen fantasieën: Het moordscenario moet namelijk perfect zijn om de fantasie zo goed mogelijk na te leven: Het moet zich bijvoorbeeld afspelen in het bos, in het huis van het slachtoffer, of zijn eigen huis.

Moordend gedrag:
De reden waarom zij moorden gaan plegen verschilt natuurlijk ook per persoon: Het ligt er aan wat zij mee maken in hun leven.

De manieren van handelen en moorden komen in de meeste gevallen vanuit jeugdtrauma’s. Uiteraard kan moordend gedrag ook ontstaan zonder jeugdtrauma’s te hebben gehad: Psychoses en psychische aandoeningen zijn ook een bekende oorzaak. Dan zit het gewoon in iemands hoofd, of ontwikkelt het zich op latere leeftijd.

3: Hoe begint een seriemoordenaar met het plegen van moorden?

Nu we weten hoe seriemoordenaars hun handelingen uitvoeren, en waarom, is het interessant om te weten hoe hij/zij dan begint met het moorden:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image-7.png

Ook krijgt een seriemoordenaar een bepaalde ‘kick’ tijdens het plegen van een moord. Iedere seriemoordenaar heeft een ander soort kick: Bij de een is het een gevoel van macht, terwijl het bij de ander gaat om seksuele bevrediging.

4: Hoe ziet het brein van een seriemoordenaar er uit?

Ons brein bestuurt ons en maakt ons tot wie we zijn: Sociaal, arrogant, lief, intelligent en meer. Ook stuurt ons brein emoties aan en brengt het ons terug naar herinneringen. Deze herinneringen geven ons een gelukkig gevoel, maar het kan ons ook boos, verdrietig of angstig maken.

Als je er toe in staat bent om daadwerkelijk moorden te gaan plegen op mensen, gaat er hoogstwaarschijnlijk iets mis in je brein. Bepaalde delen hebben een verhoogde activiteit. Ook komt het voor dat bepaalde delen, zoals empathie, worden geblokkeerd. Hierdoor ziet de wereld er door de ogen van een seriemoordenaar er anders uit. Ook heeft hij/zij gewoontes waarvan wij ons niets kunnen voorstellen. (Gelukkig.)

5: Wie was Ted Bundy?

6: Wie waren zijn slachtoffers?

Zoals je las in het dossier van Ted, raakten er vanaf het einde van de zomer van 1974 veel jonge vrouwen vermist. Maar wie waren zij? En hoe zijn zij door Ted om het leven gebracht?

7: Een sociotherapeut reageert

Er bestaat een documentaire over Teds leven en moorden. De naam ‘The Ted Bundy Tapes’, wordt afgeleid van de tapes waarin Ted te horen valt. Honderden uren aan opnamemateriaal is gemaakt door journalisten wie met Ted zijn gaan praten. Hij vertelt over de moorden, zijn mening over onderwerpen en kennissen van Ted vertellen zijn verhaal.

Een aantal woorden van Ted trokken mijn aandacht. Mede doordat hij zo ontzettend gestoord is, dat je je gaat afvragen waarom hij zo denkt.
Het leek mij super interessant om deze woorden aan een sociotherapeut voor te leggen, zodat hij mij er meer over kon vertellen. Zijn naam is Jarno Westerhof, hij heeft 18 jaar gewerkt bij Veldzicht, (Centrum voor Transculturele Psychiatrie), als sociotherapeut en heeft gereageerd op de woorden van Bundy.

8: Hoe denkt een seriemoordenaar?

Ondanks dat het verschil tussen een moordenaar en een seriemoordenaar erg groot is, kunnen ze beide dezelfde kenmerken tonen. Toch zit een seriemoordenaar, zoals je hebt gelezen, toch heel anders in elkaar. Het gebrek aan empathie kan ertoe leiden dat er geen schuldgevoel bestaat na het wegnemen van zo veel onschuldige levens. Het blijkt uit de verschrikkelijke daden wie Ted, maar wie ook vele andere seriemoordenaars, hebben gepleegd.

De conclusie die ik hieruit kan trekken is dat het eng is hoe het de mensen kunnen zijn waarvan je het niet verwacht, wie hiertoe in staat zijn. Ook dat zij dit doen uit eigen genot en op geen enkele manier rekening houden met anderen, brengt mij tot walging. Egoïstisch is het.

Hoe denk jij nu over seriemoordenaars? Ik hoor het graag 🙂

Colofon:

Bronnen foto’s slachtoffers:

Kennis

[ssba]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *