Mk-ultra: het ijskoude hersenspoel-experiment van de CIA

Het is 1945, de Tweede Wereldoorlog is nog maar net afgelopen. Jij bent, net als iedereen om je heen, je leven weer aan het herpakken. Je maakt school af, zoekt een leuke baan en verwerkt misschien zelfs wel trauma’s. Je woont in Amerika en helaas blijft het niet lang rustig in jouw land. Jullie liggen namelijk al vrij snel in de knoop met de Sovjet-Unie. De Koude Oorlog is begonnen. Gelukkig zijn het tot op heden slechts dreigementen, maar de donkere wolk van een atoombom hangt boven iedereen.  

Spionnen worden ingezet, zo komt de Sovjet-Unie aan de blauwdruk van de atoombom die Amerika heeft ontwikkeld. Er knapt iets in het land, ze willen de Sovjet-Unie koste wat het kost verslaan. Spionnen, die kunnen de sleutel zijn. Er wordt een plan bedacht om marteltechnieken te optimaliseren en om spionnen moordmachines te maken: PROJECT BLUEBIRD. Dit werd later ARTICHOKE, nu is het beter bekend als Mk-ultra. Dit project is anders dan de vorige twee, moordmachines maken was niet het doel. Mensen hersenspoelen wel. Dit project werd geleid en gefinancierd door de CIA. Ze werkten er zelf aan, maar lieten ook externe dokters experimenteren op onwetende Amerikanen en Canadezen. Hypnose, drugs, alcohol en elektroshocktherapie hadden allemaal een aandeel in dit project. Misschien heb je er al wel eens van gehoord, misschien niet. Vandaag ga je een stukje onbesproken geschiedenis leren. Niet alleen leren, maar voelen in deze interactieve digital story. Voor de optimale ervaring wordt het aangeraden om oordopjes in te doen.

De eerste stap

Nu je iets meer weet over het project is het tijd om zelf te beginnen aan jouw persoonlijke ervaring. Gedurende dit verhaal heb jij last van je been, je wil heel graag van deze dodelijke pijn af. Je hebt er veel voor over. Jouw huisarts heeft je doorgestuurd naar Dokter Cameron. Je gaat het gesprek met hem aan. Voor het gesprek lees je, je even in over de dokter. Let op: de karakters uit de volgende ervaring zijn fictief, maar gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Je leest later meer details over de verhalen waarop de ervaringen zijn gebaseerd.

De afspraak

Het is eindelijk maandagochtend. Nu is het tijd om dokter Cameron daadwerkelijk te ontmoeten. Let op: geluid is belangrijk bij dit onderdeel.

Wat woorden van een hypnotherapeut

Ze kiezen ze erop uit. Ze hadden het liefst een loner, iemand zonder vrienden, de voorkeur ging uit naar iemand die drugs gebruikte. Die personen hadden namelijk een stuk minder te verliezen, dus hun normen en waarden lagen een stuk lager. Mensen die niet lekker in hun vel zitten zijn makkelijker te manipuleren. Mensen die depressief zijn, er helemaal doorheen zitten, eenzaam en alleen zijn

Jeff Benink, hypnotherapeut

Ze hebben geprobeerd om moordmachines te maken met hypnose tijden Mk-ultra, daar zijn ze slechts bij enkelingen in geslaagd. Dit is, omdat de normen en waarden veel groter zijn. Je kunt niet zomaar iemands persoonlijkheid veranderen. Wat ze bij Mk-ultra hebben gedaan was het constant herhalen en herhalen van sessies. Woorden gebruiken die een ‘tweede ik’ zouden kunnen aanwakkeren. Als het al gebeurt, gebeurt het zeker niet in een of twee sessies. Daar gaan gerust maanden overheen

Jeff Benink, hypnotherapeut

Toen verloor ik zelf de controle

Ik ben zelf ook gehypnotiseerd. Dat was een bijzondere ervaring, dit komt doordat je de controle verliest. Ik ben zelf een controlefreak die graag in de positieve werking van hypnose zou willen geloven, maar stiekem wel een beetje sceptisch is. Toch voelde dit als iets waar ik niet heel veel mee kon. De hypnotherapeut liet mij lachen. Ik was aan het gieren en brullen alsof ik zojuist het meest hilarische moment in mijn leven had meegemaakt, maar de enige aanleiding was zijn stem die zei: ‘nu moet je enorm hard lachen, je kunt niet meer stoppen’. Daarna liet hij mijn linkerarm bewegen. Het duurde even, maar hij ging uiteindelijk omhoog. Ik weet dat ik het zelf deed, maar het was geen actie die ik bewust aanstuurde. Normaalgesproken weet je wat je doet, je hersenen zetten een beweging in actie. Dit keer deed ik het niet zelf, maar Jeff stuurde die acties aan. Dat is pas echt bijzonder

Tharia van het Goor

LSD, wat is het nou eigenlijk?


Let op: klik op het audio bestand om dit voorgelezen te krijgen!

De naam LSD is al een paar keer gevallen, maar wat is het nou eigenlijk? LSD is een drug die in het laboratorium gemaakt wordt, het zijn dus synthetische drugs. De werking is heftig, ze zorgen er namelijk voor dat jouw hersenen alles anders verwerken. Dit komt, doordat de werking van jouw zintuigen wordt verstoord als je de drug gebruikt. Alles om je heen wordt daarom anders, je hersenen zijn in de war. Je moet je voorstellen dat alles intensiever wordt, dus alles wat jij waarneemt wordt heftiger. Zelfs gezichten van mensen kunnen er anders uit gaan zien, volgens jou.

Wanneer jij deze drug gebruikt is jouw gevoel jouw enige realiteit. Moeilijk voor te stellen, toch? Bij een lichte trip ben je wel high, maar verlies je de controle niet volledig.

Bij een zware trip is anders, hierbij verlies je alle controle.  Meestal wordt het middel werkzaam na ongeveer 30 tot 90 minuten na het inslikken, maar je kunt het wel 6 tot 8 uur lang blijven voelen. Het wordt wel steeds minder heftig.

De slachtoffers van MK-ultra hebben LSD ervaren als verschrikkelijk, beangstigend en als iets wat ze nooit meer willen voelen.


Mk-ultra was geen complot theorie

“Ik weet dat er vreemde dingen gebeuren in de Hollywood, de illuminatie bestaat” 

“De wereld is niet echt! Wij leven in een soort van matrix, net als in die film” 

“Ze hebben haar vermoord, omdat ze een geheime relatie had met de toenmalige president: John. F. Kennedy”

9/11 is in actie gezet door de Amerikaanse overheid. Ze zochten een reden om oorlog te voeren”  

MK-ultra klinkt misschien als een complot theorie, maar dat is het helaas niet. Er zijn erg veel slachtoffers die naar buiten zijn gekomen met hun persoonlijke verhalen. Daarnaast staat het internet vol met officiële documenten die zijn gestuurd door de CIA over MK-ultra. Hier is een voorbeeld.

Woorden van slachtoffers

Mk-ultra is een lang project geweest, een project met veel impact. Hoe heb jij het ervaren? Dit is natuurlijk helemaal niks vergeleken bij wat de slachtoffers hebben meegemaakt. Bij hen duurde dit traject vaak wel maanden. In het laatste stukje ga je nog een paar persoonlijke verhalen lezen van de slachtoffers. Alle drie de personen in kwestie waren proefpersonen van Dokter Ewen Cameron. De ervaring is hierop gebaseerd. In 1984 kwamen negen Canadezen naar buiten met hun verschrikkelijke verhalen, ze klaagden de CIA aan. Deze mensen hadden geen idee dat zij mee deden aan dit experimentele hersenspoel traject.

Het verhaal van Val Orlick Au

Een van de slachtoffers was Val Orlick Au. Vroeger, voordat ze in contact kwam met Dokter Ewen Cameron verslond ze boeken alsof het niks was en schreef ze graag lange brieven. Na haar therapie zat ze 24/7 aan de medicijnen, kon ze amper 1 pagina lezen voordat ze haar aandacht verloor en kon ze haar pen wel vaarwel zeggen. Ze werd doorverwezen door haar dokter, dit omdat ze al langere tijd depressief was geweest. Dit is wat zij vertelde over de dokter (vertaald): “Iedereen had ontzag voor Dokter Cameron, hij liep door de gangen als een reus. En ik dacht: waarom zou hij mij als patiënt nemen? Wie ben ik? Ik bedoel; hij is een geweldige man met enorme prestaties. Ik ga er hard voor werken en alles precies doen zoals hij het van me vraagt”.  Over haar ervaring met LSD vertelde ze het volgende: “Ik geloof dat ik in totaal veertien keer LSD heb gehad. Soms zaten er vier dagen tussen, maar soms slechts 1 dag. Ze wilden graag dat ik dingen opschreef, maar dat is me maar een paar keer gelukt”.  Val vond de behandelingen zo verschrikkelijk dat ze, zich op een gegeven moment op het toilet heeft verstopt, in de hoop dat niemand haar zou vinden.  Op een dag zag Val Orlick dat iemand die onder behandeling van Cameron naar de bovenste verdieping van het gebouw liep. Hij was niet onder invloed. Hij sprong van het gebouw af en eindigde zo zijn leven.

Het verhaal van Robbert Loggia

Een ander slachtoffer is Robert Loggia. Hij had pijn aan zijn been, gediagnosticeerd als psychopathisch. Ook hij was zich er niet van bewust dat hij onderdeel van het CIA-programma ging zijn. Robert vertelde het volgende over zijn ervaring met LSD: “De LSD was gruwelijk, ze hebben me het ongeveer 12-15 keer toegediend. Ik weet nog dat de dokters tegen mij zeiden dat ik aan het krimpen was, dit zeiden ze terwijl ik high was. Ik voelde me ook echt kleiner worden. Ze stelden me vragen, ik had het gevoel dat ik wel moest antwoorden. Ik had helemaal geen controle meer. Ze hadden de volledige controle over mij”. 

Het verhaal van Janine Huard

Janine Huard heeft net als de vorige twee een nare ervaring met de dokter. Ook zij bezocht de dokter vanwege een depressie. “Ze gaven me wel 40 pillen per dag. Ik vroeg aan de verpleger wat ze me eigenlijk gaven. Ik kreeg als antwoord dat het een nieuwe drug is en dat ze de naam niet gebruiken, alleen de productiecode”.  Het bleek uiteindelijk een middel te zijn die haar sterke persoonlijkheid ondermijnde. Naast drugs en elektroshocktherapie had Mevrouw Huard ook nog een andere behandelingsvorm; nachtelijke affirmaties. Hypnose achtige berichten werden s ’nacht ingefluisterd. Dit kon wel tot wel 16 uur duren. Dit had een grote rol in Mk-ultra. Ook zei omschreef dokter Ewen Cameron als een dominante man waar iedereen tegenop keek.

De verhalen die je hierboven hebt gelezen zijn erg naar, vooral als je nagaat dat de Canadese overheid niet meteen voor hen in de bres is gesprongen, maar eerst zijn ogen sloot voor de gebeurtenissen. Het is inmiddels 37 jaar later, het jaar 2021. Velen speculeren dat er nog steeds een soortgelijk experiment onder een andere naam gaande is. Maar voor nu is dit duistere hoofdstuk gelukkig even gesloten.  


Colofon

https://www.history.com/topics/us-government/history-of-mk-ultra

https://www.nytimes.com/packages/pdf/national/13inmate_ProjectMKULTRA.pdf

https://choice.npr.org/index.html?origin=https://www.npr.org/2019/09/09/758989641/the-cias-secret-quest-for-mind-control-torture-lsd-and-a-poisoner-in-chief

https://newsinteractives.cbc.ca/longform/brainwashed-mkultra

http://www.theblackvault.com/documentarchive/cia-mkultra-collection/

Bron: De Morbide Zusters een met een podcast en tekst over Mk-ultra (via hun website)

Bron: The Fifth Estate: Slachtoffers vechten voor rechtvaardigheid (via YouTube)

Bron: The Fifth Estate: slachtoffers klagen de CIA aan(via YouTube)


[ssba]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *