Games en depressie

Kunnen games helpen bij depressie? Waarom worden er geen onderzoeken over uitgevoerd? Waarom doet de overheid hier niet zo veel aan? Dat waren een paar vragen die ik beantwoord wou hebben met dit onderwerp. Want als het helpt, waarom word hier dan niet genoeg over gedaan?

Depressie

Maar eerst, wat is depressie nu eigenlijk? En hoe zouden games moeten helpen?

Depressie is het hebben van sombere gedachtes voor een langere periode, om het kort en makkelijk te houden. Je voelt je slecht over jezelf en over het werk wat je doet. Je doet niks goed en je bent jezelf eigenlijk alleen maar naar beneden aan het praten. Je voelt je onzekerder dan eerst en je twijfelt veel meer over van alles en nog wat. Het maken van besluiten is moeilijk en je hebt het gevoel alsof je er compleet alleen voor staat. Je hebt nergens zin in en je ligt eigenlijk het liefst in je bed niks te doen.

Maar hoe helpen games hier dan bij? Een game kan bijvoorbeeld je laten zien dat je er niet alleen voor staat. Dat er wel meerderen zijn zoals jij die hier problemen mee hebben. Of het kan helpen het gesprek te openen onder jonge kinderen. Het kan je gedachtes eventjes weghalen van alles waar je mee zit. Je kan je even op totaal iets anders concentreren. Maar daar heb je toch helemaal geen spel voor nodig? Ga naar buiten ga met je vrienden wat doen! Dat klinkt allemaal leuk en gezellig en is ook zeker een oplossing. Maar het is veel gemakkelijker om een spel eventjes voor de dag te halen dan je vrienden. Ook hoef je hier niet zoveel te communiceren wat voor sommige misschien wel een heel groot obstakel is.

Depressie diagnose

https://infogram.com/depressie-diagnose-1hd12yxndzk5x6k

Annebeth Erdbrink

“Het maken van games is duur en kost veel tijd. Ook zijn er nog niet genoeg onderzoeken naar gedaan om duidelijk te maken dat het ook daadwerkelijk voor langere tijd effectief is” Vertelt Annebeth Erdbrink mij. Ze heeft psychologie gestudeerd en is later ook game design gaan studeren. Ze is op het moment bezig met het onderzoeken van spellen die allemaal een ander onderwerp hebben met als achterliggende doel dat mensen anders over die onderwerpen gaan denken. Maar dat is nog best moeilijk verteld ze me. “Het is niet zo dat als je een spel speelt over gezond eten dat je dan die dag erna alleen maar appels eet bij wijze van spreken”. Wat moeten er dan in die spellen gebeuren dat het toch bij mensen blijft hangen? Dat is waar haar onderzoek zich het meest mee bezig houd. “Het moet bij mensen niet voelen alsof ze het moeten spelen want dan willen ze het al heel snel niet meer”.

Bij het maken van een spel is je doelgroep heel belangrijk. “Ik heb meerdere games gezien waarin de inhoud theoretisch gezien klopt maar de plank compleet misgeslagen word omdat mensen zich niet thuis voelen in die game wereld”. Er is natuurlijk een verschil tussen wat mannen zoeken in een game wereld en wat vrouwen zoeken, en dat is ook hetzelfde als het gaat om volwassenen en kinderen. Ze vertelt me dat ze het jammer vind dat de overheid er niet heel veel op uit doet, en doordat er nog niet veel onderzoek naar is gedaan word het bij de overheid ook niet zo snel aangekaart. “Het zou bijvoorbeeld geweldig zijn als ze een spel over klimaatverandering kunnen in zetten op de basisscholen, dan heb je een schoolsetting en heb je ook al duidelijk wie je spel gaat spelen en wanneer”. Games kosten veel geld en tijd, en een reclame campagne niet echt. “Bij een game weet je ook niet zo zeer wat de effecten zijn op de mensen, bij een reclame campagne weet je dat natuurlijk ook niet maar ten opzichte van een game is het sneller en goedkoper”.

Annebeth Erdbrink

Mindlight

In mindlight verken je het oude donkere huis van oma. Je puzzelt je weg om het licht weer aan te doen samen met Teru, de magische hoed die licht uitstraalt wanneer jij je ontspannen voelt. Jouw kalmte brengt licht in de wereld waarin je rond loopt. Dit spel is gemaakt voor kinderen met angststoornissen en helpt hun deze te overwinnen. Mindlight maakt gebruik van verschillende wetenschappelijk bewezen strategieën waarmee kinderen angstverschijnselen leren overwinnen.

Mindlight trailer

Animal Crossing

Hoewel Animal Crossing niet zo zeer gemaakt is om mensen te helpen met depressie is het wel een spel wat je kan helpen te kalmeren. De universiteit naar Oxford heeft hier onderzoek naar gedaan en het bleek dat mensen die 4 uur lang Animal Crossing speelden gelukkiger waren dan mensen die dat niet deden. Ook zou het kunnen helpen tegen eenzaamheid. Wel is er nog meer onderzoek nodig naar de daadwerkelijke speeltijd wat je nodig hebt om de effecten te voelen. Ook kun je nog niet helemaal uitsluiten dat games niet slecht voor je zouden zijn. Daar zitten ook nog weer uitzonderingen bij.

Animal Crossing

Conclusie

Games helpen met depressie. En daar kwam ik na het lezen van een paar artikelen eigenlijk al wel vrij snel achter. Maar waarom er vanuit de overheid nog niet genoeg aan gedaan word blijft bij mij een raadsel. Misschien hangt er nog steeds het stereotype dat spellen slecht voor je zijn. Dat ze daarom niet willen proberen.

Voor de overheid kost het teveel geld en is er niet genoeg onderzoek voor gedaan om er veel op uit te doen. Dus dan word het maar bij reclame campagnes gehouden.

[ssba]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *