Voetbal. De nummer een sport in Nederland is niet zo’n ingewikkelde sport. 22 mannen die tussen vier kalklijnen achter een bal aan rennen en vaker willen scoren dan de tegenstander. Als je dingen doet die niet mogen, krijg je een waarschuwing. Doe je weer iets wat niet mag, mag je inrukken. Nogmaals, het is niet zo ingewikkeld. Maar toch is de KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond) druk bezig met het uitvoeren van experimenten, om de regels te veranderen en te vernieuwen.

Wedstrijd van de Toekomst
Op 12 mei werd de Wedstrijd van de Toekomst gespeeld in Rotterdam. Het team van de Suri-profs namen het op tegen Eredivisie-promovendus Fortuna Sittard. De Suri-profs wonnen de wedstrijd met 5-2.
Het doel van deze wedstrijd was om te kijken hoe de nieuwe spelregels in de echte voetbalwereld zouden uitpakken. Er zijn vijf regels die deze wedstrijd getest werden:
- De intrap in plaats van een inworp
- De mogelijkheid om te dribbelen bij een vrije trap
- Effectieve speeltijd
- Doorwisselen
- Shootout's

Hier is een samenvatting te vinden van deze wedstrijd:

De Wedstrijd van de Toekomst stond onder leiding van scheidsrechter Rob Dieperink. De 30-jarige leidsman uit Borculo vond het een hele eer om deze wedstrijd te mogen fluiten: ,,Ik vind het leuk dat ik deel mocht uitmaken van deze wedstrijd, en misschien zelfs wel van de mogelijke toekomst. Uiteraard als voetballiefhebber ben je zelf ook nieuwsgierig hoe innovaties uitpakken en dat ik daar onderdeel van mocht uitmaken vind ik heel bijzonder.''

Scheidsrechter Rob Dieperink in actie tijdens de Wedstrijd van de Toekomst.

Niet alle regels vielen in de smaak bij Dieperink, maar de meeste wel.heeft een duidelijke mening over de verandering van de spelregels: ,,Regels zoals effectieve speeltijd en de intrap zijn wel regels die het voetbal aantrekkelijker maar ook eerlijker maken. Maar voetbal blijft voetbal, daar moeten we niet te veel aan veranderen want we zijn allemaal verliefd geworden op het voetbal waar we mee zijn opgegroeid. Als we dat allemaal gaan veranderen dan zou dat heel zonde zijn.''

Het is niet de eerste keer dat eventuele nieuwe spelregels worden getest in het Nederlandse voetbal, bijvoorbeeld op jeugdtoernooien met betaald voetbal clubs. ,,Op toernooien bij de jeugd wordt getest met bijvoorbeeld de VR-scheidsrechter. Je moet vijf keer een test doen op zo'n toernooi voordat je in de Eredivisie als VR-scheidsrechter mag figureren.''

Effectieve speeltijd
Normaal duurt een wedstrijd twee keer 45 minuten plus blessuretijd, maar met de nieuwe spelregel ‘’Effectieve speeltijd’’. Deze regel houdt in dat de speeltijd twee keer dertig minuten wordt, en dat de klok wordt stilgezet op het moment dat het spel stil ligt. ,,Ik ben het met deze regel wel eens, want dit maakt het voetbal eerlijker. De grootste manier van spelbederf is het tijdrekken, wat zo ongeveer elke wedstrijd gebeurt, dat wordt met deze regel zo veel mogelijk in de kiem gesmoord.'' Effectieve speeltijd wordt al gehanteerd bij basketbal, maar nu kan het zijn dat deze regel ook in het Nederlandse voetbal zijn entree maakt.

Intrap en Indribbelen
Bij een vrije trap, of een inworp moet de bal op een bepaalde manier in het spel gebracht worden. Door deze regel, kan dat eventueel veranderen. Spelers hebben dan een keus wat ze doen met het dode spelmoment. Als een speler een vrije trap krijgt, kan hij of zij er voor kiezen om in plaats van te passen of te schieten, zelf te gaan dribbelen.

Met een intrap, hebben spelers de keus om de bal weer het spel in te gooien, of te trappen. Nu kunnen spelers min of meer overal een corner nemen, omdat ze de bal dan een stuk verder het veld in kunnen schoppen, in vergelijking met het ingooien.

Doorwisselen
Deze regel is eigenlijk iets, wat helemaal niet nodig is naar mijn mening. Een ploeg heeft in een normale betaald voetbal wedstrijd drie wissels, die zij kunnen gebruiken wanneer ze willen. Als een trainer er voor mag kiezen om te wisselen wie hij wil, zo vaak als hij wil, denk ik dat het tactische aspect van wisselen verdwijnt.

Als een ploeg 1-0 voor staat, en ze worden toch zwaar onder druk gezet, haal je dan een spits eruit en gooi je er een verdediger in? Dat zijn keuze's die een coach moet maken. Maar met het doorwisselen, kan hij het gewoon doen. En als het hem niet bevalt, haalt hij de desbetreffende speler er weer uit.

Een speler wordt gewisseld.

Ook zou hiermee het maken van een debuut minder prestigeus zijn. Als je jaren traint, om van de jeugd van bijvoorbeeld Ajax eindelijk op de bank mag zitten bij het eerste, is dat al een mooi moment opzich. Als de trainer dan zegt: ''Ik wil dat je warmloopt, we hebben je nodig'', is dat vast een prachtig moment in de loopbaan van een voetballer. Maar als een trainer constant mag doorwisselen, dan valt het mee hoe speciaal het is dat je invalt. Nogmaals, dit is mijn mening.

Shootout's
Voetbal, is voetbal. Voetbal is de grootste sport van de wereld, dus we moeten het zo veel mogelijk houden zoals het was op het moment dat we er mee begonnen zijn. Als een knock-out wedstrijd in een gelijkspel eindigt, worden er penalty's genomen. Maar nu staat er ook op de planning, om shootout's te implementeren in het voetbal.

Bij een shootout staat een speler op de middenlijn, moet de bal indribbelen en staat van 1 vs 1 met de keeper. Bij dit aspect is dribbelen en afmaken echt iets wat je moet kunnen om zo'n kans te scoren. Deze spelregel is afgekeken van het hockey. Bij die sport worden shootouts al heel lang gebruikt. Ik vind dat we dit niet moeten implementeren, scheidsrechter Rob Dieperink is het met me eens: ,,Shoot-outs vind ik onnodig. Dat zijn teveel een kopie van de hockey. Het wordt wel aantrekkelijker, maar ik vind het teveel afwijken van een strafschoppen serie. Voetbal zou een eigen soort moeten zijn, en ook wel een alternatief voor.''

''Het voetbal moet z.v.m blijven lijken op de sport waar we allemaal verliefd op geworden zijn''

—Rob Dieperink

Of er nieuwe experimenten worden uitgevoerd of dat er zelfs al nieuwe regels worden gebruikt in de Eredivisie volgend seizoen is nog niet te zeggen.
Daan Schippers, persvoorlichter van de KNVB, verteld wat de KNVB vindt van de nieuwe aankomende spelregelswitch: ,,Wij ondersteunen dit soort initiatieven omdat we vinden dat voetbal zich moet blijven ontwikkelen, wil het in de toekomst leuk blijven.''

Comments

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *