Door de ogen van mijn hond

Toen ik een jaar of 12 was, ben ik met een groot probleem bij de dokter gekomen. Ik durfde de straat niet meer op. Waarom durfde ik dat niet? Wat is er zo bijzonder aan de straat? Op de straat waren honden en ik was bang om een hond tegen te komen. Mijn angst voor honden heeft mij veel in de weg gezeten. Ik kwam niet meer bij vriendinnen thuis die een hond hadden en dat wilde ik veranderen. Toen ik bij de dokter kwam met de vraag wat ik moest doen, kwam hij met het idee dat wij maar een puppy moesten nemen. Volgens de doktor was dat de oplossing, hoe gek het ook klinkt. De dokter had gelijk. Reus heeft mijn leven veranderd.

Toen Reus nog maar net deel uitmaakte van onze familie, was ik nog doodsbang voor hem. Elke ochtend zat hij reuze enthousiast in de kamer. Dat vond ik vreselijk eng want wat moest dat hyperactieve, pluizige dier van mij? Maar na een tijd veranderde dat. Ik kon niet wachten om vrolijk begroet te worden door hem. Niet alleen heeft Reus mij volledig van mijn honden angst afgeholpen, hij is ook een belangrijk familielid geworden en mijn beste vriend. Onze familie zou niet compleet zijn zonder hem.

Niet alleen mijn familie en ik zijn dol op onze hond. De hond is zeer geliefd over de hele wereld! 1 op de vijf huishoudens in Nederland heeft een hond. Ze zijn onze grootse vriend en ze zijn zo trouw als het maar kan. Wanneer je thuiskomt, is er altijd wel iemand die je blij opwacht. Maar hoe is het leven eigenlijk voor die vrolijke viervoeter? Wat doet en denkt een hond allemaal? Ziet, hoort, proeft en ruikt de hond de wereld net zoals wij mensen?

Honden hebben gevoelens en uiten die ook, dat is vastgesteld door onderzoekers. Diergedrag deskundige B. Beerda geeft het volgende aan. Zij voelen blijdschap maar tonen ook agressie en dat wordt bijvoorbeeld gevoed door een gevoel van angst. Maar voelen honden ook gevoelens zoals schaamte of jaloezie? Daar valt nog over te discussiëren. Er is de vraag in welke mate honden bewust gedachtes hebben over zichzelf of over anderen. Er zijn studies die dat proberen aan te tonen, maar het is erg moeilijk gedachten van honden te peilen. Dit is geldt zowel voor mensen als voor dieren. Honden kunnen cognitief veel leren zoals ook de mens dat kan maar dan op een andere manier. Elke dier soort heeft zijn eigen specialiteit.

Honden hebben, net zoals mensen, een eigen persoonlijkheid. Je begint met een soort temperament en eindigt met een persoonlijkheid die bestaat uit 50% genen en 50% omgeving. Valsheid is dus deels aanleg, dus de hond zijn persoonlijkheid, maar daarnaast speelt de opvoeding van de hond een rol. Wat voor bijna elke hond geldt, is dat ze erg trouw zijn, deels door de genen die ze hebben als roedel dieren. Ook Reus is enorm trouw. Wanneer wij een wandeling met hem maken en hij loopt los, checkt hij continu of iedereen wel bij elkaar blijft. Zodra hij merkt dat er iemand mist, wacht hij net zolang totdat hij diegene die hij mist weer in het zicht heeft.

Dank aan diergedrag deskundige dr.ir. B (Bonne) Beerda

De hond beschikt over vijfzintuigen. De zintuigen zijn reuk, gehoor, zicht, gevoel en smaak. Elk soort hond heeft deze zintuigen, maar niet bij elke hond is elk zintuig even goed ontwikkeld. Sommige honden hebben bijvoorbeeld een uitstekend reukvermogen terwijl andere honden juist weer een beter zicht hebben. Omdat Reus lange en dikke haren heeft, wordt juist zijn zicht weer beperkt. Daarentegen is zijn gehoor juist enorm goed. Of Reus nu slaapt of buiten is, hij hoort meteen dat zijn favoriete eten wordt klaar gemaakt en dat is slagroom en knakworst. En wanneer Peter (mijn vader) op de motor thuis komt, hoort hij dat al van ver af. Maar zijn goede gehoor is niet altijd in zijn eigen voordeel. Reus is gevoelig en schrikt al gauw van geluiden of schaduwen die hij niet kent.

Hoe ziet het leven er uit door de ogen van een hond? En wat voor stiekems vreet hij allemaal uit wanneer wij er niet bij zijn? Om daar achter te komen heb ik, met een kleine camera, een dag lang opnames gemaakt, gezien door de ogen van Reus.

En stel nou dat Reus een speurhond wil worden, kan dat dan zomaar? Om achter die vraag te komen ben ik naar Schiphol afgereisd om Johan Drost, instructeur bij het Twickelerveld European Detection Dog Service te ontmoeten. Volgens Johan Drost kan elke hond in principe een speurhond worden omdat honden allemaal een hele goede neus hebben, ze kunnen veel beter ruiken dan mensen. Maar niet elke hond heeft het talent om een speurhond te worden want er zijn bepaalde eigenschappen vereist. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de hond doorzettingsvermogen heeft en oplossingsgericht is. Ook is het belangrijk dat de hond echt graag wilt zoeken en dit spel leuk vindt. Johan heeft het liefst een hond die staat te trappelen van ongeduld omdat hij zo graag wil spelen. De honden kunnen niet alleen werken wanneer zij daar zin in hebben het blijft werk en een werkdag duurt wel 8 uur lang.

Elke hond heeft dus de kans om een speurhond te worden. Welk ras de hond is maakt niet uit. Het Twickelerveld bepaald welke hond geschikt is voor een bepaalde klus door te kijken naar wat voor klus het is, waar het is en wat voor type hond daarbij nodig is. De honden worden voornamelijk ingezet bij het onderzoeken naar explosieven, verdovende middelen, tabak, geld en vuurwerk. Elke hond bij het Twickelerveld is gespecialiseerd in één taak.

De honden worden aangenomen op een leeftijd van een jaar tot anderhalf jaar. Dan hebben de honden hun pubertijd gehad en kunnen ze getest worden op hun eigenschappen. Wanneer een hond voor het eerst bij het Twickelerveld komt, krijgt die een paar testen. Zo wordt gekeken naar wat de hond wel of niet leuk vindt. Vervolgens gaat de hond voor 3 weken op proef. In die tijd wordt er gekeken naar de ware aard van de hond en er wordt gekeken of de hond wel de juiste talenten heeft. De honden komen via verschillende manieren bij het Twickelerveld, via vriendenkringen, kennissen of via een asiel. Ze zijn altijd op zoek naar talent, dus ze zijn eigenlijk aan het scouten. Je gaat op pad om te zoeken naar talenten.

Johan leidt zelf ook honden op tot speurhonden. Volgens hem is het trainen van de hond een kwestie van regisseren en de hond op zijn eigen tempo de wereld te laten verkennen. Wanneer je training niet goed gaat, dan heb je volgens hem, zelf de situatie verkeerd ingeschat. De hond kan heel goed ruiken, dat wordt ze niet geleerd. De taak van de trainer is om de hond specifieke geuren aan te leren waar hij naar opzoek kan gaan. De hond is volledig getraind na een periode van gemiddeld een half jaar. De hond komt groen binnen, dat betekent dat hij onervaren is maar dat hij wel talent heeft. In dat half jaar is de hond aangeleerd welke geuren belangenrijk zijn en hoe en waar je het zou kunnen vinden. Hoe benader je hetgeen waar je naar zoekt, hoe ruik je eraan en hoe wordt de kans het grootst dat je iets kunt vinden. Het is een ontdekkingstocht.

MVI_5181 from tinka herszkowicz on Vimeo.

Of Reus geschikt is om een speurhond te worden, betwijfel ik. Reus houdt van spelletjes en kan ook serieus aan het werk. Hij is bijvoorbeeld een 'Sta Bij' hond. Als 'Sta Bij' hond gaat Reus elke zaterdagochtend samen met Roos (mijn moeder) op bezoek bij bewoners van een zorgcentrum in Wolvega. Het 'Sta Bij' project is opgezet omdat huisdieren mensen enorm blij kunnen maken en enorm helpen als troost. Reus maakt mensen blij met zijn enthousiasme. Maar daarnaast wordt Reus ook steeds luier en dan past een 8 uur lange werkdag niet zo goed bij hem.

Dank aan instructeur Johan Drost van Het Twickelerveld European Detection Dog Service

Reus aan het werk als Sta Bij hond.
Reus met een van zijn vrienden uit de buurt.

Gemaakt door Student Tinka Herszkowicz van de opleiding mediaredactiemedewerker in Zwolle

1 Comment

  1. Anita 18 juli 2018 at 22:35

    Superleuk gedaan!!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *