Het verhaal achter de cappuccino

18 juni 2018

Koffie is een van de meest gedronken drankjes ter wereld. Dagelijks drinken wij in Nederland gemiddeld per persoon 3 koppen koffie. We vinden het lekker om te drinken in de ochtend of na het eten. Koffie wordt al sinds de 19e eeuw gedronken in Nederland en de rest van Europa.

Koffie is gebaseerd op water en natuurlijk gebrande of gedroogde koffiebonen en bevat het stofje cafeïne. Je kan dit mengseltje drinken op de originele manier maar er zijn nog veel meer manieren om koffie op een bijzondere en lekkere manier te berijden. Kijk maar eens naar deze voorbeelden.

De cappuccino wordt het meest gedronken van allemaal als je naar dit rijtje kijkt. Maar cappuccino is niet alleen maar simpele koffie met melk en opgeschuimde melk in een koffie kopje. Er zit een hele reis achter dit beroemde drankje. De cappuccino wordt het meest gedronken van allemaal als je naar dit rijtje kijkt. Maar cappuccino is niet alleen maar simpele koffie met een beetje melk. Wil je meer weten en het hele verhaal lezen scroll dan naar verder voor meer info over het meest geliefde drankje van de wereld.

De koffie

Voordat de koffie kan worden gezet gaat er een heel proces aan vooraf, want de boon moet toch ergens vandaan komen? Ik neem je mee in de wereld van koffiebranderij Peeze waar al sinds 1879 koffie wordt gebrand en verkocht. De meeste bonen die Peeze brandt komen uit de landen zoals: Guatemala, Brazilië, Ethiopië, Peru, Honduras en Indonesië.

Maar waarom smaken koffiebonen nou allemaal anders? Dat heeft alles te maken met dat Koffie dus uit verschillende landen komt, ze worden in andere grond verbouwd en ze groeien in een ander klimaat. Dezelfde soort boon kan uit brazilië weer anders smaken dan als hij uit mexico komt. Dit heeft alles te maken met de weersomstandigheden. Neem een voorbeeld aan wijn, een rode wijn uit Zuid-Afrika smaakt weer anders dan een wijn uit Frankrijk dat komt dus door de ligging van een land en het klimaat. Ook de hoogte waar de koffiebonen groeien heeft veel invloed op de smaak. Als bonen hoger groeien zijn ze minder vervuild dan als ze lager groeien, dat komt door de ijle lucht.

Maar het heeft ook alles te maken met de manier waarop ze gedroogd zijn en of ze gewassen zijn of juist niet. De bonen kunnen namelijk in de zon worden gedroogd, maar ook meganisch in een machine, dus als ze in de zon worden gedroogd geeft dat weer een hele ander smaak.

 • De koffie

De koffie die ze toegestuurd krijgen (monsters) worden eerst gebrand in de koffiebranderij en daarna kunnen ze het pas proeven en ontdekken wat er voor een smaak in de koffie zit. Een team van proevers beoordeeld welke bonen ze gaan blenden, tot een geheel nieuwe koffie. Dit noem je ook wel de ambacht, er achter komen welke koffie het lekkerste is.

Voordat de koffie in grote aantallen kan worden gebrand en verpakt worden er eerst monsters opgestuurd vanaf de plantage. De bonen worden eerst gebrand in de koffiebranderij en worden geproefd, zodat ze kunnen ontdekken wat voor smaak de koffie heeft. Tijdens het proeven komen bepaalde aroma’s vrij die je dan proeft, dat zijn vaak fruitige, romige en nootachtige smaken.

Koffie proef je ook niet door maar een kop koffie te drinken,. Je doet de gemaalde koffie bonen in een pot en giet er warm water in, dan roer je het tot het een geheel is laat het even en staan en schenk het in een kopje. Met een lepel slurp je de koffie zodat je alle aroma’s goed kan proeven.

Tijdens het proeven wordt er drie punten langsgegaan.

 • De complexciteit: proef je genoeg aroma's?
 • De intensiteit: Hoe sterk blijft de koffie in je keel hangen nadat je het hebt doorgeslikt.
 • De katalysator: Is de kofie een geheel of is er nog een smaakgat dat moet worden opgevuld?

  Nadat dit allemaal is getest gaat het de brander in waar elke boon soort weer op een andere temperatuur wordt gebrand voor de perfecte smaak.
  Nadat de koffie is gebrand wordt de kleur getest doormiddel van een apparataatje die de kleur kan opmeten. Het enige wat dan nog overblijft is het verpakken van de bonen en, niet te vergeten, het zetten van de koffie. Want welke tools zijn daar nu het belangrijkst om een goede en sterke kop koffie te zetten.

 • Het zetten van de koffie

  Voor een cappuccino gebruik je een espresso machine maar voor een normale koffie kun je ook filter gebruiken. Je hebt weer verschil in filters zoals de Hario en de Chemex. Errepress is een manier om je koffie te zetten doormiddel van luchtdruk. Door verschillende manieren van het zetten van je koffie krijg je weer een andere smaak uit een machine krijg je een hele sterke smaak en uit de filter een zachtere. Het gaat het erom wat jij het lekkerste vindt.

  De melk

  Bijna iedereen doet wel eens melk in zijn/haar koffie, want soms vindt je dat de koffie te sterk is of houd je gewoon wat meer van een romige koffie, Melk accentueert de zoete smaak, in plaats van een bittere koffie. Dat is helemaal aan jou. Met een cappuccino wordt áltijd melk gebruikt, anders kan je het geen cappuccino noemen. Je kan allerlei melk gebruiken om goed schuim te kunnen krijgen, er zijn er een aantal die je kan gebruiken van verschillende merken.

  Met een cappuccino heb je langhoudbare of dagverse melk, volle melk nodig. Dus geen magere of halfvolle melk, hier zitten namelijk niet genoeg eiwitten in om mooi schuim te kunnen maken. Friesche vlag heeft sinds kort een nieuwe melk, Friesche Vlag Latte. Maar ook met Alpro (melk gebasseerd op planten) Met deze melk kan je thuis tot in de puntjes mooie latte art maken.

  Het Schuim

  De final touch wordt het ook wel genoemd, het schuim van de cappuccino, anders kan je cappuccino geen cappuccino noemen. De melk is de essentie voor de schuim maar ook de tools die je nodig hebt, zoals de melkkan. Het lijkt vaak makkelijk om een goede cappuccino te maken, maar regelmatig wordt vergeten hoe belangrijk bepaalde elementen zijn.

  Bijvoorbeeld, een cappuccino bestaat dus uit drie lagen, de espresso, de melk en het schuim laagje. Je begint dus met het zetten van je espresso, een leuk feitje je espresso is altijd 45ml. Dan is de keus uit welke melk je gebruikt voor het schuim, dat is dus 9/10 keer dagverse, volle melk. Dan komt de echte kunst, de melk opschuimen met een stoompijpje, die moet je onderdompelen in de melk terwijl de hete stoom de melk opschuimt moet je goed voelen of de melk niet te warm wordt.

  Tijdens het opschuimen komt er namelijk lactose vrij op een temperatuur van 45 graden, de lactose geeft de melk een heerlijke zoete, romige smaak. Als je melk de 60 of 70 graden Celsius heeft bereikt moet je het stoompijpje dichtdraaien, anders gaat de zoete smaak verloren.

  Wat is melk schuim?

  Melkschuim bestaat uit een aantal dingen, water, melksuikers, eiwitten, vet, vitaminen en mineralen. Als je melk gaat opschuimen gaan de eiwitten naar het oppervlak waar luchtbellen, die ontstaan door de hete stoom, zich gaan hechten. Door dit proces gaat je schuim stabiliseren waardoor de schuimkraag wordt geoptimaliseerd. Die schuimlaag in de cappuccino is zo makkelijk nog niet, er gaat heel veel kennis aan vooraf.

  Melk in je cappuccino maskeert de krachtige koffiesmaak.
  Volle houdbare melk is lobbiger en romiger als je het hebt opgeschuimd, dat is dan ook een reden waarom de meeste barista’s kiezen voor een volle houdbare melk. Een andere reden is dat houdbare melk meer bewerkte is dan halfvolle of magere melk. Als melk bewerkt is betekent het dat het gesteriliseerde is, dat betekent dat het voor de baristas makkelijker is om mooi schuim te maken, waarom? Gesteriliseerde melk schuimt als een trein.

  Nick Vink, Barista

  Maar je kan nog veel meer met opgeschuimde melk
  Nick Vink, 26, is barista, woont in Oss en werkt als leidinggevende bij H32, een restaurant. 4 jaar geleden deed Nick voor het eerst mee aan het NK Latte Artist en werd kampioen en is tot op de dag van vandaag 8ste van Europa. Als barista is hij creatief en altijd opzoek naar nieuwe figuren voor zijn latte art. Hij noemt latte art ook wel de kunst van een schilder. De koffie is zijn canvas, de melk is zijn verf en zijn melkkan is het penseel.

  In de tijd dat Nick nog student was kwam hij een filmpje tegen over hoe je een hartje van schuim in je koffie kan schenken. Door dit filmpje werd hij enthousiast en is hij het zelf ook gaan proberen. Een maand later deed hij mee aan een latte art wedstrijd, nadat koffie merk Illy hem daarvoor had gevraagd, zodat hij het merk bij H32 kon promoten. Hij won de wedstrijd en liet, met zijn latte art kunsten, 64 andere barista’s van top niveau achter zich.

  Daarna won Nick de een na de andere wedstrijd. Hij genoot ontzettend en heeft er zelfs vrienden aan over gehouden, reisde de wereld pracktisch rond... maar het gaat natuurlijk niet alleen maar om het plezier, er komt veel oefenen bij kijken, Nick oefende wel 13 uur per dag om een zo perfect mogelijke latte art te maken.

  Nick vindt dat als je iets wil bereiken je er voor moet gaan. En daar is doorzettingsvermogen en talent voor nodig want het komt je niet zomaar aanwaaien, je moet er echt wat voor leren doen.

  Dus als je nu weer een keer op het terras zit of thuis een heerlijk bakje hebt gezet, weet je nu dat er een heel verhaal zit achter een cappuccino.

  Met dank aan:
  Nick Vink - Barista
  Janneke - Koffie branderij, Peeze
  Lisenka Oosterveen - Vormgeving
  Peter Kral - Vormgeving

  Comments

  Leave a comment

  Your email address will not be published. Required fields are marked *