Quotes

Welke taal kan jij het beste leren?

font-705667

Je gaat op vakantie maar je weet niet waar je heen wil, want welke taal spreken ze bijvoorbeeld in Nieuw-Zeeland?


Check hier welke taal ze waar spreken!


Tip zet je geluid aan! voor een toelichting over het onderwerp.

De eerste persoon die ons gaat helpen naar je zoektocht naar de onbekende talen is Petra Broomans zei is Universitair Hoofddocent Europese talen en culturen en geeft les op de Rijksuniversiteit Groningen. Ik heb haar de volgende vragen gesteld:

Welke taal kan je het beste leren als je in Europa op vakantie wil? 

"ENGELS IS HANDIG OM TE LEREN, MAAR HET HANGT EEN BEETJE AF NAAR WELK LAND JE GAAT.GA JE NAAR FRANKRIJK IS HET HANDIG OM OOK EEN BEETJE FRANS TE KUNNEN SPREKEN, GA JE NAAR SPANJE OF ITALIË ZIJN EEN PAAR WOORDJES SPAANS EN ITALIAANS HANDIG.ALS JE NAAR DE TOERISTISCHE PLEKKEN GAAT DAN IS ENGELS VOLDOENDE".

Welke taal heeft u zelf het meeste aan? 

"IK GA VAAK NAAR EEN SCANDINAVISCH LAND EN SPREEK VLOEIEND ZWEEDS, ERG HANDIG, MAAR ZE SPREKEN DAAR OOK GOED ENGELSVERDER HEB IK HET MEESTE AAN ENGELS EN SPAANS."

Welke taal is het moeilijkst om goed te beheersen? 

"NOU IK HEB GEPROBEERD OM FINS TE LEREN EN OOK CHINEES, ERG MOEILIJK. FINLAND IS WEL EEN EUROPEES LAND MAAR DIE TAAL HOORT NIET BIJ DE ZOGENAAMDE INDO EUROPESE TALEN (DAT IS EEN TALENFAMILIE, FINS HOORT NIET TOT DEZE TALENFAMILIE, FINS HEEFT EEN HEEL ANDERE STRUCTUUR)CHINEES SCHRIJF JE OOK HEEL ANDERS, ZE HEBBEN EEN PRACHTIGE KALLIGRAFIE. LIGT OOK NIET IN EUROPA :-)."

Welke taal word veel gesproken ook al  verwachten mensen dat niet? 

"SPAANS IS EEN WERELDTAAL, ENGELS OOK, MAAR DUITS SCOORT HET HOOGST ALS JE KIJKT NAAR DE MOEDERTAALSPREKERS."


Hieronder ziet u Hoeveel mensen er in verhouding Mandarijns-Chinees spreken.

Afbeelding4

Alle getalen zijn x1000000

Dit komt er dus op neer dat 16% van alle mensen Mandarijns-Chinees praat! super veel dus.Bron:https://www.youtube.com/watch?v=uTi1px7V0Rc

Van bijna alle talen die in de wereld worden gesproken zijn deze 10 talen het allerbelangrijkste. Ze staan op volgorde van welke het meest invloed hebben.

1. Engels

Dit is een inkopertje. Ongeveer 380 miljoen mensen hebben het Engels als moedertaal en meer dan een miljard mensen spreken Engels als tweede taal.

2. Frans

 Frans nog steeds de op één na meest invloedrijke taal ter wereld. Het is een officiële taal in 25 landen en na het Engels de meest populaire taal voor veel internationale groepen en organisaties.

3. Spaans

Ongeveer 400 miljoen moedertaalsprekers spreken Spaans. Spaans is de taal in 21 landen en wordt over de wereld door 60 miljoen mensen als tweede taal gesproken

4. Arabisch

Het Arabisch heeft de vierde positie te danken omdat het de taal van de islam is. Een echt aantal sprekers is er niet omdat de taal zoveel aftakkingen heeft.

5. Mandarijn-Chinees

Het aantal Mandarijn sprekers loopt tegen een miljard. Deze taal word alleen in Azië gesproken alleen door hun groeiende economische macht groeit hij ook in dit lijstje.

6. Russisch

Het Russisch heeft ongeveer 155 miljoen moedertaalsprekers en nog eens 110 miljoen mensen die het als tweede taal spreken. Dit komt vooral omdat voormalig sovjet unie natuurlijk super groot was en nog veel landen dus deze taal nog steeds spreken.

7. Portugees

Ongeveer 230 miljoen mensen over de wereld spreken Portugees, van wie 210 miljoen het als moedertaal spreken. Met Brazilië als opkomende wereldeconomie, behoort deze taal daarom thuis in de top tien.

8. Duits

Met ongeveer 120 miljoen sprekers hoort het Duits in de top tien omdat het voor lange tijd de industrie en wetenschap beheerste. Deze Functie is nu overgenomen door Engels.

9. Japans

Japans wordt gesproken door 120 miljoen mensen van wie de meeste binnen de Japanse landsgrenzen wonen. Japan is echter één van ’s werelds grootste economische machten.

10. Hindoestani (Hindi/Urdu)

Deze zustertalen zijn zeer nauw verwant en verschillen eigenlijk alleen maar in hun schrift. Urdu, de officiële taal van Pakistan, wordt geschreven met behulp van het Arabische schrift. Hindi is de officiële taal van India en wordt geschreven in Devanagari schrift.


Bronnen: Datawrapper.com Infoplease.com Wikipedia.nl https://www.vertaalbureau-perfect.nl/actueel/de-top-10-meest-gesproken-talen Google.nl/gesprokentalen Google.nl Top10lijstjes.nl