Van angst naar angststoornis


Iedereen ervaart wel eens angst. Maar wanneer ervaar je gewoon een angst en wanneer krijg je de stempel angststoornis? Kan je deze stempel wel zomaar geven, of maakt dat het alleen maar erger? Ik ben opzoek gegaan naar de verschillende angsten die mensen ervaren. Van inspirerende quotes van verschillende coaches tot iemand die haar verhaal deelt over haar angststoornis. Daarnaast zul je erachter komen wat de grootste angsten in deze maatschappij zijn. Waar is iedereen bang voor en waarom eigenlijk?


Angst door de jaren heen

Zoals eerder benoemd ervaart iedereen wel eens angst of zenuwen. Ik heb onderzoek gedaan naar angst door de jaren heen. Ik heb zelf namelijk het idee dat dit enorm verschilt qua leeftijd. Daarom was ik wel benieuwd wat voor angsten men op welk moment ervaart. Van angsten voor het donker en spinnen tot de angst om dood te gaan of om alleen te zijn. Je ziet natuurlijk niet wat er in ieders hoofd omgaat. Daarom ben ik op onderzoek gegaan en ben ik erachter gekomen wat mensen hun grootste angsten zijn.

Van angst naar angststoornis

Interview Jeantte
Infogram

Emma & Manon over hun angsten

Dit zijn Emma en Manon. Emma is 18 jaar en heeft last van een angststoornis. Hieronder probeert ze uit te leggen op wat voor manier zij angsten ervaart. Manon is yoga docente en coach. Ook zij ervaarde veel angsten. Ze doet haar verhaal over haar angsten en hoe ze hier vanaf kwam.

Het verhaal van Manon
Het verhaal van Emma

Wist je dat?

Het gaat nou wel de hele tijd over angststoornissen maar hoe vaak komt dit eigenlijk voor? Komt het überhaupt veel voor in Nederland en wat voor angststoornissen komen het meeste voor? Op al deze boven gestelde vragen krijgen je hieronder antwoord!

Angsten
Infogram
Data
Infogram

Joey Collet over angststoornissen

Joey Collet

In deze digital Story heb ik het de hele tijd over angststoornissen. Maar soms is het niet handig om mensen telkens maar in hokjes te stoppen. Ook dit vond Joey Collet. Joey is een life coach van 21 jaar. Hij is te zien op meerdere sociale media platformen. Zo heeft hij onder andere 58 duizend volgers op Tiktok. Op dit platform maakt hij video’s over de mentale gezondheid. De video’s laten je nadenken en zijn erg inspirerend. Voor deze Digital Story heb ik Joey geïnterviewd over angst.

Joey over angststoornissen
‘Ik persoonlijk kijk niet echt naar een angststoornis. Ik vind dat we alles heel erg in labeltjes plakken wat er allemaal in deze maatschappij. Dus dat je bijvoorbeeld last hebt van angst dat je dit labelt met een angststoornis. Daar gaan mensen zich dan mee identificeren. Op het moment dat je dat doet heb je er alleen maar meer last van. Dan ga je er alleen maar meer over nadenken. Ga je denken shit heb ik dat weer want dat kan niet veranderen want ik heb een angststoornis. Dus daar geloof ik gewoon niet zo in. In mijn ogen is een angststoornis eigenlijk niks simpeler dan langdurig ervaren van angst.

Hoe ga je om met angst?

Als je langdurig last van angst hebt komt dat vooral voort uit het moeilijk vinden om erover te praten, het voor jezelf willen houden en het bang zijn van wat anderen van je vinden. Dus heel erg in je hoofd gaan zitten en dat zorgt er eigenlijk alleen maar voor dat het veel erger wordt.

Maar als je er kwetsbaar over durft te zijn en erover durft te praten en dat je durft te erkennen en vooral dat je durft te voelen. Dan gaat er een hele grote druk af van de angst die er dan bij je zit.

Dat is ook waarin ik mensen begeleid, ik laat mensen meer tot rust te komen. Door je open te stellen en wat meer bij je gevoel te komen. Door dingen uit te spreken en ook door het gevoel te door voelen. Zo los je angst pas echt op.

De voordelen van angst

Naast dat angst veel negatieve aspecten heeft, heeft het ook weer z’n voordelen. Dus we gaan nooit echt helemaal van angst afkomen. ‘Gelukkig maar’. Soms is het ook nodig. Stel je voor dat je een stressreactie krijgt omdat je wilt oversteken maar een auto rijdt gewoon door. Dan stopt je angst jou.  Dan waarschuwt je angst je en dat heb je alleen als je angst ervaart. Het is een soort mechanisme wat je hebt om te overleven. Dus er zitten ook wel voordelen aan angst.

Ben je benieuwd naar meer dingen over Joey Collet? Bekijk z’n Tiktok pagina ‘joeycollet_’ en laat je inspireren!

Verschillende soorten angst

Er zijn ontzettend veel verschillende angststoornissen. Een veelvoorkomende vorm is een sociale angststoornis. Zoals Emma al zei is het best moeilijk om je voor te stellen wat een angststoornis is als je dit zelf niet ervaart. Om dit toch wat duidelijker te laten zien, zie je in dit filmpje de sociale angst van Layla.

Layla
Wordcloud Chart
Infogram

Colofon


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *